Neuspeh politike subvencionisanja avio-kompanija na aerodromu u Ljubljani: Peta javna nabavka bez prijava

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slovenija se suočava sa izazovom poboljšanja avio-povezanosti, a vlada nastavlja da traži rešenja kako bi putnici iz ove zemlje imali bolji pristup glavnim destinacijama širom Evrope

Salinger Igor

Javna nabavka za subvencionisanje avio-kompanija na Aerodromu Ljubljana, koja je objavljena sredinom avgusta 2024. godine, nije privukla nijednu prijavu, što predstavlja neuspeh petog po redu konkursa koji je sprovela slovenačka vlada kako bi poboljšala avio-povezanost zemlje. Ovaj rezultat znači da broj uspostavljenih linija ostaje četiri, uprkos naporima Ministarstva za infrastrukturu da privuče prevoznike za otvaranje novih ruta.

Od početka inicijative u aprilu prošle godine, uz državnu podršku uspostavljene su linije ka Luksemburgu, Rigi, Madridu i Kopenhagenu. Međutim, i pored subvencija, ovog puta nije bilo zainteresovanih avio-kompanija koje bi uspostavile nove letove sa Aerodroma Ljubljana. Subvencionisanje je predviđalo pokrivanje 50% aerodromskih taksi, čime je vlada želela da olakša prevoznicima otvaranje novih linija.

Ministarstvo za infrastrukturu najavilo je šestu javnu nabavku, koja bi trebalo da bude objavljena do kraja oktobra, pre početka zimske sezone letenja 2024/2025. Sve zainteresovane strane biće blagovremeno obaveštene, ali ostaje pitanje koliko će potencijalni prevoznici biti spremni da učestvuju u ovom programu, s obzirom na dosadašnji slab odziv.

Slovenija se suočava sa izazovom poboljšanja avio-povezanosti, a vlada nastavlja da traži rešenja kako bi putnici iz ove zemlje imali bolji pristup glavnim destinacijama širom Evrope.

(Aero.rs)