Stiglo odobrenje: Spajaju se dve velike američke avio-kompanije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obe avio-kompanije će zadržati svoje identitete, ali se oekuje da će zahvaljujući izdatom odobrenju integracija dve kompanije biti ubrzana zbog uštede

Foto: Shutterstock

Nakon višemesečnih administrativnih odlaganja, Ministarstvo saobraćaja SAD (DOT) konačno je odobrilo predloženo spajanje Alaska Airlinesa i Hawaiian Airlinesa.

Obe aviokompanije će zadržati svoje identitete, ali se oekuje da će zahvaljujući izdatom odobrenju integracija dve kompanije biti ubrzana zbog uštede.

Specijalizovani mediji navode i da će sporazum koji je odobren "verovatno dovesti do bolje koordinacije operacija i rasporeda na glavnim bazama – u Sijetlu i Honoluluu".

Foto: Shutterstock/Eliyahu Yosef Parypa

Kako piše Aerotime, odobrenje dolazi s određenim uslovima koje aviokompanije moraju ispuniti pre nego što započnu potpunu integraciju. Ovi uslovi su uvedeni kako bi se zaštitili potrošači na američkom tržištu i očuvala konkurencija.

Uslovi uključuju zaštitu vrednosti poena u programima lojalnosti, besplatna sedišta i obezbeđivanje nižih tarifa za porodice američkih vojnika.

Foto: Shutterstock

Ministar saobraćaja u administraciji Džoa Bajdena, Pit Butidžedž je izjavio da je zaštita interesa putnika tokom procesa "najvažniji prioritet ministarstva".

Spajanje dve avio-kompanije prvi put je predloženo u decembru 2023. godine i vredno je 1,9 milijardi dolara. Udružene, kompanije će prevoziti skoro 55 miliona putnika godišnje i upravljati flotom od skoro 400 aviona.

Foto: Shutterstock

Iako obe aviokompanije imaju velike mreže preko zapadnog dela SAD-a i opslužuju Havaje, postoji malo preklapanja između njihovih mreža, što ih čini dobrim partnerima.

Spajanjem se očekuje povećanje konkurencije, povezivanjem Havajskih ostrva sa većim brojem američkih gradova i proširenje mogućnosti konekcija kroz glavne čvorišne tačke Alaska Airlinesa.

Foto: Shutterstock

Nakon objave odobrenja spajanja, otkriveno je da će dugogodišnji prvi čovek Hawaiian Airlinesa, Piter Ingram, biti zamenjen Džoom Spragjuom,  izvršnim direktorom Alaska Airlinesa, koji trenutno obavlja funkciju regionalnog predsednika za Hawaii-Pacifik.

Hawaiian Airlines će voditi privremeni tim kroz proces spajanja dok Savezna uprava za avijaciju (FAA) ne izda Alaska Airlines-u jedinstveni sertifikat za operacije.

(Aero.rs)