Na Aerodrom Ljubljana prinudno sleteo avion A300 na letu za Tel Aviv

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion je bezbedno sleteo uz prisustvo više od 20 vatrogasaca, uključujući ekipu Vatrogasno-spasilačke službe Kranj i Fraport Slovenija

Foto: Shutterstock

Na Aerodromu Ljubljana danas je bezbedno prinudno sleteo kargo avion Airbus A300B4-622R, reg. LY-822, kompanije San Marino Executive Aviation, koji je leteo na relaciji Frankfurt – Tel Aviv. Kao što se vidi na aplikaciji FlightRadar24, avion je kružio iznad centralne Slovenije kako bi trošio gorivo i postigao optimalnu težinu za sletanje.

Avion je bezbedno sleteo uz prisustvo više od 20 vatrogasaca, uključujući ekipu Vatrogasno-spasilačke službe Kranj i Fraport Slovenija. Hitna medicinska pomoć je bila u pripravnosti, ali incident je prošao bez ikakvih problema ili povreda piše portal RTVSLO.SI

Međutim, pretnja je očigledno bila mnogo ozbiljnija. Kako su objasnili u Kontroli letenja Slovenije u 10:40 časova, u slovenački vazdušni prostor je ušao teretni avion sa tehničkim problemima, o čemu su ih obavestile austrijske kolege iz kontrole letenja. Letelica je započela sa spuštanjem već kada je prelazila austrijsko-slovenačku granicu. U prvoj komunikaciji sa slovenskom kontrolom letenja, posada je proglasila opasnost drugog stepena (PAN-PAN), ali nije bilo jasno na koji aerodrom planira da sleti.

Kontrola letenja u Sloveniji usmeravala je saobraćaj prema razglašenoj opasnosti, uz preventivnu koordinaciju sa kontrolama letenja na okolnim aerodromima, kako bi avion mogao da bezbedno sleti. U jednom od kasnijih javljanja, koja su prvobitno bila uz vrlo lošu radio vezu, posada aviona proglasila je opasnost prvog stepena (MAYDAY) i zatražila sletanje na aerodrom Brnik. Nema jasnih podataka o uzrocima tehničkih problema. Posada je obavestila da prevozi opasan teret i dostavila šifre opasnih materija nadležnim aerodromskim službama, koje su obučene za postupanje u takvim situacijama.

Svedoci su potvrdili da je avion ispustio deo goriva pre sletanja, što je standardna procedura kod prinudnih sletanja. Letelica je poletela iz Frankfurta u 8:30, a trebalo je da sleti u Tel Aviv u 13:35 po lokalnom vremenu, ali je zbog tehničkog problema morala da promeni plan.

(Aero.rs)