Aeroflot grupa očekuje pozitivne finansijske rezultate do kraja 2024. godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kompanija će nastaviti da jača svoju mrežu letova unutar Rusije, ali i ka inostranstvu, s fokusom na ključne međunarodne rute koje su se pokazale profitabilnim

Foto: Shutterstock/Media_works

Aeroflot grupa, vodeći avio-prevoznik u Rusiji, očekuje pozitivne finansijske rezultate do kraja 2024. godine, izjavio je generalni direktor Sergej Aleksandrovski na Istočnom ekonomskom forumu (EEF). Ovaj optimizam temelji se na značajnim poslovnim osnovama koje je kompanija postavila tokom prvih šest meseci ove godine.

Rusko tržište avijacije zabeležilo je porast od 8% u 2024. godini, dok je Aeroflot uspeo da ostvari rast od čak 21,4%. Ovakav rast pokazuje kako je kompanija uspela da iskoristi sve prilike na domaćem tržištu, uprkos izazovima s kojima se avio-industrija suočava na globalnom nivou. Aleksandrovski je naglasio da će fokus u narednim godinama biti na očuvanju postojećeg rasta, ali da će za dodatni rast biti potrebna nova flota.

Prema rečima generalnog direktora, rast bez dodatnih aviona biće težak u 2025. godini, zbog čega kompanija planira da se osloni na mogućnosti kao što su „wet leasing“ i potencijalno nabavka novih aviona. Ova strategija je ključna, budući da je Aeroflot, kao i mnoge druge avio-kompanije, pogođen globalnim nedostatkom aviona, kao i izazovima u održavanju i proizvodnji novih letelica zbog sankcija.

Osim toga, Aeroflot planira da diversifikuje svoje usluge i operacije kako bi se prilagodio tržišnim promenama. Kompanija će nastaviti da jača svoju mrežu letova unutar Rusije, ali i ka inostranstvu, s fokusom na ključne međunarodne rute koje su se pokazale profitabilnim.

Uz rast domaćeg tržišta i strategije za održiv rast, Aeroflot je spreman da iskoristi nove prilike. Iako je suočen s izazovima vezanim za nabavku novih aviona, kompanija planira da kroz „wet leasing“ i potencijalnu ekspanziju flote zadrži svoj položaj na ruskom tržištu.

(Aero.rs)