Emirates zabranio pejdžere i vokitokije na letovima nakon eksplozija u Libanu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova mera usledila je nakon serije koordinisanih napada, koje je sprovela izraelska vojska, u kojima su eksplozivom modifikovane baterije korišćene za daljinsko detoniranje

Avio-kompanija Emirates je zabranila pejdžere i voki-tokije na svojim letovima nakon što su uređaji koje koristi militantna grupa Hezbollah eksplodirali u Libanu prošlog meseca. Ova mera usledila je nakon serije koordinisanih napada, koje je sprovela izraelska vojska, u kojima su eksplozivom modifikovane baterije korišćene za daljinsko detoniranje. Više od 30 ljudi je stradalo, dok je na hiljade povređeno, uključujući civile zahvaćene eksplozijama.

Od sada, svi putnici na letovima prema, iz ili preko Dubaija ne mogu unositi pejdžere i voki-tokije sa prtljagom, bilo ručnim ili prijavljenim. Ove uređaje, ako se nađu u prtljagu, zapleniće policija. Sličnu zabranu uveo je i Međunarodni aerodrom u Bejrutu odmah nakon napada, dok se u međuvremenu situacija na Bliskom istoku dodatno pogoršala. Eksplozije su viđene u blizini bejrutskog aerodroma, ali je sam aerodrom ostao netaknut.

Libanske vlasti su izjavile da je Izrael uspeo da sakrije eksploziv u baterijama pejdžera, koristeći veoma naprednu tehnologiju koja je teško uočljiva. Hezbollah izbegava upotrebu mobilnih telefona zbog mogućnosti praćenja, pa se oslanja na stariju tehnologiju poput pejdžera i vokitokija, ali se veruje da je Izrael infiltrirao lanac snabdevanja i na taj način doveo do ovih eksplozija.

Ažurirane informacije o suspendovanim letovima

Emirates je takođe izdao ažuriranje o suspenzijama letova na Bliskom istoku. Letovi za Iran i Irak ostaju obustavljeni do utorka, dok će letovi za Liban ostati suspendovani do 15. oktobra, u zavisnosti od geopolitičke situacije. Letovi za Jordan će biti nastavljeni, dok su druge avio-kompanije, poput Etihad Airways-a i flyDubai-a, obnovile neke od svojih ruta na Bliskom istoku.

Mnoge međunarodne aviokompanije, uključujući Air France-KLM, Delta Air Lines, Lufthansa, Qatar Airways i United Airlines, još uvek izbegavaju letove u ovaj region zbog bezbednosnih razloga.

(Aero.rs)