LOT odustaje od kineskog tržišta, ukida liniju za Peking

Vreme čitanja: oko 1 min.

Razlozi za suspenziju ove rute su poznati. Portparol LOT je izjavio da avio-kompanija beleži nezadovoljavajuću prodaju na ovoj ruti i da se nalazi u lošijoj tržišnoj poziciji od konkurenata

Foto: Shutterstock

Poljska nacionalna avio-kompanija LOT ukida jedinu liniju ka Kini tokom predstojeće zimske sezone. Prevoznik iz Varšave pridružio se rastućem broju evropskih avio-kompanija koje obustavljaju letove ka drugoj najmnogoljudnijoj zemlji sveta, a sve zbog povećanih troškova i jake konkurencije.

LOT, odnosno Polskie Linie Lotnicze LOT kako ime ove avio-kompanije glasi na poljskom jeziku, krajem oktobra ukida liniju Vrašava (WAW) - Peking (PEK). Poslednji let od poljske do kineske prestonice planiran je za 24. oktobar ove godine.

Foto: Shutterstock

Razlozi za suspenziju ove rute su poznati. Portparol LOT Krzysztof Moczulski je za Pasazer izjavio da avio-kompanija beleži nezadovoljavajuću prodaju na ovoj ruti i da se nalazi u lošijoj tržišnoj poziciji od konkurenata koji koriste kraće putanje na letovima između Poljske i Kine.

On je izjavio da se letovi neće obavljati tokom zimske sezone ali nije jasno hoće li LOT obnoviti liniju u 2025. godini. Poljski nacionalni avio-prevoznik trenutno obavlja tri nedeljna leta ka Pekingu koristeći Boeing 787 Dreamliner avione.

Pored LOT, na liniji Varšava - Peking leti i Air China. Prevoznik iz Star Alliance obavlja tri nedeljna leta sa Airbus A330, pokazuju podaci FlightRadar24.

Sa sličnim problemima kao i LOT suočavaju se i druge evropske avio-kompanije. Zbog nemogućnosti preleta ruskog vazdušnog prostora, prevoznici sa Starog kontinenta prinuđeni su da koriste duže, alternativne putanje na letovima ka Dalekom istoku. To je povećalo njihove troškove, smanjujući konkurentnost u odnosu na kineske avio-kompanije koje još uvek lete iznad Ruske Federacije.

Linije i letove ka kineskim destinacijama tokom zimske sezone ukidaju British Airways, Virgin Atlantic, Lufthansa i SAS. Direktorka KLM Marjan Rintel je pozvala EU da uvede mere kojima bi se stalo na put, kako navodi, "nefer" konkurenciji iz Kine.

(Aero.rs)