Prvi Airbus C-295 svečano uveden u naoružanje: "Nosorozi" dobili novi transporter

Vreme čitanja: oko 1 min.

Indijskom vazduhoplovstvu će prvih 16 Airbusa C-295 biti isporučeno iz fabrike aviona u Sevilji dok će 40 letelica biti sklopljeno u Indiji

Indija je postala najnoviji korisnik Airbusovog vojnog transportnog aviona C-295. Ratno vazduhoplovstvo najmnogoljudnije zemlje sveta je u ponedeljak uvelo novi C-295 u svoje naoružanje, istog dana kada je u Srbiju stigao prvi avion ovog tipa.

Najviši oficiri i generali Indijskog ratnog vazduhoplovstva (Indian Air Force - IAF) i zvaničnici ministarstva odbrane su u ponedeljak 25. septembra prisustvovali ceremoniji u Vadodari na kojoj je C-295 i zvanično uveden u sastav vazduhoplovstva, posle isporuke iz fabrike u Sevilji 13. septembra.

Na svečanom događaju u hangaru vojne baze u Vadodari učestvovali su između ostalih i indijski ministar odbrane Rajnath Singh kao i maršal vazduhoplovnih snaga Vivek Ram Chaudhari.

Prvi isporučeni Airbus C-295 ući će u sastav 11. eskadrile Nosorozi (The Rhinos), a IAF će u narednim godinama dobiti još 55 Airbus aviona.

Oružane snage Indije su 2021. godine potpisale ugovor o kupovini 56 C-295 sa ciljem da zamene već zastarele Avro HS-748.

IAF-u će prvih 16 Airbusa C-295 biti isporučeno iz fabrike aviona u Sevilji dok će 40 letelica biti sklopljeno u Indiji.

Evropski proizvođač je u partnerstvu sa kompanijom Tata Advanced Systems Limited (TASL) u Vadodari otvorio fabriku za finalno sklapanje aviona koja bi trebala da postane operativna krajem sledeće godine.

Isporuka provog Airbusa C-295 proizvedenog u Indioji očekuje se u 2026. godini dok će poslednji primerak ući u sastav IAF-a 2031. godine, prenosi The Indian Express.

Ovaj svestrani vazduhoplov pored osnovne, može se koristiti i za mnoge druge namene. Naručen je u preko 280 primeraka.

Više informacija o budućoj okosnici indijske ali i srpske vojne transportne komponente možete pročitati u velikom tekstu na Aero.rs.

(Aero.rs/AŠ)