Kompanija Top Aces navablja jurišnike A-4 Skyhawk: Simuliraće neprijateljske letelice

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najava o proširenju flote usledila je nakon što je Top Aces produžio ugovor sa kanadskim vlastima za pružanje usluga u procesu treniranja vojnih pilota do 2029. godine

Shutterstock

Kompanija Top Aces iz Kanade najavila je da će nabaviti vojne avione Douglas A-4 Skyhawk. Ove letelice bi prema saopštenju montrealske firme trebale da budu korišćene u procesu obukle pilota, tačnije simulacije neprijateljskih letelica tokom blikse vazdušne borbe (dogfight).

Top Aces je u utorak 5. decembra objavio da će u svoju flotu dodati četiri A-4 Skyhawk laka jurišna aviona. Vojni vazduhoplovi američkog proizvođača Douglas poslužiće kao napredna platforma za obuku kanadskih pilota tokom trening-simulacija vazdušne borbe.

Dva primerka očekuju se  Top Aces već početkom sledeće godine dok bi borbena obuka sa još dve letelice trebala da počnu 2025. godine, navodi se u saopštenju kompanije. Top Aces bi u budućnosti mogao da koristi i do 29 A-4 Skyhawk nabavljenih od Izraela, prenosi FlightGlobal.

Najava o proširenju flote usledila je nakon što je Top Aces produžio ugovor sa kanadskim vlastima za pružanje usluga u procesu treniranja vojnih pilota do 2029. godine.

Kompanija se obavezala da će zajedno sa Kanadskim kraljevskim ratnim vazduhoplovstvom (Royal Canadian Air Force - RCAF) simulirati vazdušne borbe ovim "neprijateljskim avionima" u cilju kompletnije obuke pilota i smanjenja upotrebe resursa RCAF.

Iz Top Aces poručuju da će A-4 Skyhawk biti opremljen naprednim elektronskim sistemima i AESA radarom.

Primarna delatnost firme Top Aces je simuliranje napada neprijateljskih aviona tokom naprede obuke američkih i kanadskih vojnih pilota. U floti kompanije se nalaze Dornier Alpha Jet, Bombardier Learjet 35A kao i Lockheed Martin F-16A čiji je Top Aces bio prvi privatni korisnik u svetu.

A-4 Skyhawk je laki jurišni avion razvijen pedesetih godina u kompaniji McDonnel Douglas u SAD. Pored američke mornarice i marinaca koji su tokom prethodnih decenija bili njegovi glavni korisnici, Skyhawk je leteo ili i dalje leti za Argentinu, Australiju, Novi Zeland, Izrael i druge zemlje.

(Aero.rs)