Leonardo predstavio novi borbeni helikopter: Upoznajte AW249 Fenice

Vreme čitanja: oko 1 min.

Italijanski proizvođač navodi da AW249 može da posluži kao platforma za vazdušne pratnje, blisku vazdušnu podršku ali i za uništavanje drugih letelica

Korporacija Leonardo predstavila je na ovogodišnjem Eurosatory sajmu helikoptera u Parizu novi AW249. Reč je o jurišnom helikopteru nove generacije za koji proizvođač tvrdi da poseduje izuzetne borbene sposobnosti.

Novi helikopetr u gami Leonarda namenjen je izvršavanju različitih misija. Italijanski proizvođač navodi da AW249 može da posluži kao platforma za vazdušne pratnje, blisku vazdušnu podršku ali i za uništavanje drugih letelica. Zbog mnogobrojnih senzora kojima je opremljen, AW249 je navodno pogodan i za osmatračke misije.

Sudeći prema fotografijama izloženog Leonardo AW249, nazvanog Fenice (it. feniks), helikopter je opremljen takozvanim staklenim kokpitom, odnosno ekranima u upravljačkoj kabini koji menjaju analogne instrumente.

Letelica je pogonjena sa dva General Electric CT7-8E6 motora i njome upravlja dvočlana posada. Helikopter može da dostigne maksimalnu brzinu od 287 kilometara na čas, a maksimalni operatvni dolet mu je 796 kilometara.

Vazduhoplov poreklom sa Apeninskog poluostrva može biti naoružan različitim sredstvima. Tu su vođene i nevođene rakete kalibra 70mm, rakete vazduh-vazduh navođene infracrvenim zracima kao i sredstva za dejstvovanje po zemaljskim ciljevima vođena radio signalom ali i optičkim kablom.

Nosivost AW249 je 2.800 kilograma.

Prema portala pisanju Aero Time, Fenice treba da zameni Agusta A129 Mangusta borbene helikoptere italijanske armije koji su uvedeni u naoružanje tokom devedestih godina. Početak serijske proizvodnje očekuje se uskoro, a prvi primerci treba da budu isporučeni 2027. godine.

(Aero.rs)