Vojne tajne i Telegram: Južna Koreja istražuje kanal koji prodaje osetljiva dokumenta o KF-21 avionu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Južna Koreja predviđa kaznu zatvora i do deset godina ili novčanu kaznu do 720.000 dolara za otkrivanje vojnih tajni, odnosno osetljivih podataka vojne industrije

Južnokorejske vlasti započele su istragu povodom navodnog otkrivanja vojnih tajni na društvenoj mreži Telegram. Kanal koji tvrdi da prodaje najnapredniju korejsku vojnu tehnologiju pod budnim je okom istražitelja, a među osetljivim podacima navodno su se našli i dokumenti o avionu KAI KF-21 i helikopteru KUH-1 Surion.

Korejska vojska, policija i Nacionalna obaveštajna služba zajedničkim snagama istražuju Telegram kanal koji od avgusta tvrdi da "prodaje poverljive vojne informacije", objavio je u ponedeljak 24. juna The Korean Times pozivajući se na izjave vojnih zvaničnika. Administrator kanala je u prošlosti pisao da imaju saradnju sa vojskom i Agencijom za odbrambeni razvoj.

U međuvremenu su objavljene fotografije komponenti za koje se veruje da pripadaju domaćem Surion helikopteru. Telegram kanal takođe tvrdi da je došao u posedstvo osetljivih dokumenata za KF-21 avion koje namerava da proda nakon provere, a takođe navodi da ima podatke o vežbi Freedom Shield Južne Koreje i SAD, piše Aero Time.

Kontraobaveštajne službe trenutno pokušavaju da uđu u trag administratoru kanala i utvrđuju da li zaista poseduje podatke o korejskom domaćem avionu i helikopteru.

Južna Koreja predviđa kaznu zatvora i do deset godina ili novčanu kaznu do 720.000 dolara za otkrivanje vojnih tajni, odnosno osetljivih podataka vojne industrije.

Razvoj KAI KF-21 otpočeo je 2015. godine dok su 2020. godine sklopljeni prvi prototipi letelice. U programu Boramae pored Južne Koreje učestvuje i Indonezija, a sklopljeno je i partnerstvo sa američkim Lockheed Martinom. KAI KF-21 osmišljen je kao višenamenski borbeni avion.

Mada svojim izgledom podseća na avione poput F-35 Lightning II ili F-22 Raptor sa smanjenim radarskim odrazom, KF-21 ipak nije vazduhoplov pete generacije i navodno ima samo ograničene stealth sposobnosti.

Foto: Wikimedia

KUH-1 Surion je još jedan proizvod korejske domaće vazduhoplove industrije. Reč je o dvomotornom helikopteru zasnovanom na Eurocopter AS332 Super Puma namenjenom transportu vojnika i vojne opreme.

Prema pisanju The Korean Times, vojska Južne Koreje koristi više od 200 helikoptera ovog tipa.

(Aero.rs)