Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo želi još letelica: Kijev pregovara o Eurofighter Typhoon i Gripen avionima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Još uvek nije poznato sa kojim zemljama Ukrajina pregovara oko nabavke Eurofighter ali je sudeći prema ranijim najavama izvesno da se o Saab Gripen razgovara za Švedskom

U hangarima ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva od nedavno se nalaze avioni F-16 a uskoro bi pored njih mogli da se nađu i Eurofighter Typhoon i Saab Gripen. Zvanični Kijev pregovara o nabavci dva nova tipa letelica ali je još uvek neizvesno hoće li ove platforme biti isporučene ukrajinskim snagama.

Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umjerov je izjavio da se trenutno vode razgovori oko potencijalne nabavke Gripen i Typhoon aviona za ratno vazduhoplovstvo, preneo je prošle nedelje The Aviationist pozivajući se na pisanje Euromaidan.

Još uvek nije poznato sa kojim zemljama Ukrajina pregovara oko nabavke Eurofighter ali je sudeći prema ranijim najavama izvesno da se o Saab Gripenu razgovara za Švedskom. Mada informacija o potencijalnoj nabavci švedskih aviona nije nova, ukrajinski zvaničnici do sada nisu pominjali Eurofighetr Typhoon u kontekstu naoružavanja ratnog vazduhoplovstva (Повітряні сили Збройних сил України).

Sa druge strane, poznato je da je Kijev već duže vreme zainteresovan za Saab Gripen, o čemu je Aero.rs ranije pisao. Prvi konkretan korak u mogućem procesu naoružavanja Ukrajine sa Saab Gripe preduzela je Švedska koja je u poslednjem paketu vojne pomoći poslala i delove za ove avione.

Foto: Saab AB

Švedske vlasti još uvek odbijaju da doniraju JAS-39 višenamenske borbene avione, navodeći da je prioritet uvođenje F-16 u upotrebu. Pored Fighting Falcon, ukrajinske snage očekuju i isporuku Dassault Mirage 2000 od Francuske.

Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine trenutno koristi nekoliko F-16 aviona doniranih od strane NATO članica. Holandija, Norveška, Belgija i Danska su se obavezale da Ukrajini pošalju 79 F-16 aviona. Takozvana "koalicija za borbene avione", oformljena na prošlogodišnjem NATO samitu u Viljnusu takođe je dogovorila obuku ukrajinskih pilota koji su do sada leteli na letelicama sovjetskog porekla.

Avioni su stigli u Ukrajinu krajem jula i početkom avgusta o čemu možete pročitati u posebnoj vesti na Aero.rs.

(Aero.rs)