Američka mornarica potvrdila: Poginuli piloti EA-18G Growler

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mornarica je saopštila da osoblje na mestu nesreće pretražuje šire područje, tražeći ostatke aviona kao i da se planira veća operacija transporta olupine vazduhoplova

Foto: Alireza Boeini / Alamy / Alamy / Profimedia

EA-18G Growler američke ratne mornarice srušio se prošle nedelje na planini Rejnir na severozapadu SAD. Potraga za dvočlanom posadom aviona trajala je danima ali čini se da pomoć nije stigla na vreme.

Ratna mornarica SAD (U.S. Navy) saopštila je u nedelju 20. oktobra da su dva pilota EA-18G Growler poginula u padu aviona. Posada iz sastava 130. eskadrile za elektronska dejstva (VAQ-130 Zappers) izgubila je živote prilikom izvođenja trenažnog leta u utorak 15. oktobra.

„Naš prioritet trenutno je briga o porodicama naših poginulih avijatičara i obezbeđivanje dobrobiti pripadnika mornarice i zajednice Growler. Zahvalni smo na timskom radu i pronalaženju tela nastradalih pilota”, izjavio je komandant VAQ-130 Timoti Varburton.

U.S. Navy je saopštila da osoblje na mestu nesreće pretražuje šire područje, tražeći ostatke aviona kao i da se planira veća operacija transporta olupine vazduhoplova. Uzrok nesreće još uvek nije poznat i pokrenuta je istraga.

EA-18G Growler je specijalna verzija Boeing F/A-18F Super Hornet namenjena elektronskom ratovanju. Sposoban je za ometanje neprijateljskih komunikacionih sistema, može da izvršava elektronsko izviđanje i pruža zaštitu za kopnene, vazdušne i pomorske snage.

Avioni Growler iz VAQ-130 nedavno su učestvovali u borbenim misijama na Bliskom istoku, dejstvujući sa nosača aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer.

(Aero.rs)