• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pogledajte kako Ruslan guta teret: U najveći transporter na svetu stalo pet avionskih motora!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija Antonov Airlines od početka sukoba sa Ruskom Federacijom upravlja flotom aviona An-124-100 Ruslan i obavlja kargo poslove širom sveta

  • 0
Antonov avion Foto-ilustracija: Profimedia/Wolfgang Simlinger / Alamy

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio snimak koji potpisuje kompanija Antonov Airlines, na kom se vidi trenutno najveći civilni kargo u komercijalnoj upotrebi u svetu - Antonov An-124-100 Ruslan u koji se ubacuje ogroman teret.

Iako su motori zaštićeni i ne vide se, navedeno je o motorima kompanije Rolls-Royce, a po obliku najverovatnije se radi o modelu iz porodice Trent ili RB-211.

Ova britanska korporacija čije ime asocira na luksuzne automobile, svetski je poznata i priznata po proizvodnji avionskih motora, ne samo za civilne, nego i vojne avione. I naš Soko J-22 Orao u sebi nosi dva Rolls Royce Mk 632-47 Viper motora.

Pokušali smo da saznamo kada je i gde nastao snimak na kom se vidi kako je u telo Ruslana ubačeno pet ogromnih motora, ali su nam iz kompanije šturo odgovorili uz izvinjenje da "ne mogu da nam daju odgovor na to pitanje".

Jedno je sigurno: Snimak je nastao posle septembra 2022, kada je rukovodstvo kompanije Antonov Airlines odlučilo da se sa avionima svoje flote priključe kampanji "Budi hrabar kao Ukrajina" (Be brave like Ukraine).

Na avionima ove kompanije napisani su slogani sa modifikacijom: na svakom avionu napisano je ime jednog od "gradova heroja", gradova koji su bili izloženi direktim napadima na samom početku ruske agresije na Ukrajinu.

Na avionu koji se nalazi na snimku ispisano je "Be brave like Mykolaiv" (Budi hrabar kao Mikolaiv). U pitanju je An-124-100 registarske oznake UR-82007, serijskog broja 19530501005, koji je u upotrebi više od 38 godina.

Napravljen je u Gostomelju, a od 1987. do 1993. je leteo u sastavu kargo-flote ruskog avio-prevoznika Aeroflot, da bi nakon toga prešao u vlasništvo kompanije Antonova.

Nedavno su u više letova avionom tipa Antonov An-124-100M, registarske oznake UR-82008 na vojni aerodrom Pukovnik-pilot Milenko Pavlović isporučeni helikopteri Mil Mi35P sa Kipra koji treba da budu uvedeni u naoružanje našeg Ratnog vazduhoplovstva.

Ovaj avion serijskog broja 19530501006 je nešto mlađi (37 godina) i od početka je bio u sastavu Antonov Airlines, koja osim sedam Antonova An-124 u floti ima i jedan avion An-28, jedan An-158 i jedan An-178.

Kompanija Antonov Airlines bila je i korisnik najvećeg ikada sagrađenog aviona - Antonov An-225 Mriya koji je uništen 27. februara 2022. u unakrsnom granatiranju ruskih i ukrajinskih snaga aerodroma Gostomelj (GML) pored Kijeva.

(Aero.rs)

Video: RViPVO uvelo u upotrebu Airbus C295: Novi avion prikazan ministru odbrane i načelniku Generalštaba

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>