• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sudar u vazduhu dva aviona: Dash-8 uspeo da sleti, Cessna se srušila, dvoje poginulih

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo nije prvi slučaj sudara putničkog vazduhoplova sa malim avionom u vazduhu. Jedan od najtragičnijih sličnih udesa dogodio se u septembru 1978. u blizini San Dijega kada je pitnički Boeing 727 Pacific Southwest Airlines naleteo na takođe Cessnu 172

  • 0

Safarilink DHC8 Gerrit Griem
Dva aviona sudarila su se letu iznad Najrobija, glavnog grada Kenije, pri čemu se manji avion srušio u nacionalni park i dve osobe u njemu su poginule, saopštila je policija a prenosi Tanjug.

Putnički turboelisni avion Dash 8, (DHC-8-300, registarske oznake 5Y-SLK) avio-kompanije Safarilink, sa 39 putnika i pet članova posade, uputio se na letu F2053 je ka primorskom letovalištu Diani kada je posada prijavila sudar u vazduh i snažan prasak, ubrzo nakon poletanja sa aerodroma Vilson (WIL) i odlučila da se vrati, gde je bezbedno sletela, izvestila je aviokompanija, prenosi AP.

U policijskom izveštaju se navodi da se ova letelica sudarila sa jednomotornom Cesnom 172 sa dvoje ljudi u avionu, koji su bili na obuci i koji su poginuli u incidentu.

U pitanju je Cessna 172 Skyhawk, registarske oznake 5Y-NNJ, koju je koristio 99 Flying Club. navodi Aviation Safety Network

Ovaj u vazduhoplovstvu referentni izvoj objavio je da su oštećenja na Dash 8 "minimalna".  Na snimcima sa mesta udesa vidi se da je Cessna 172 u potpunosti uništena. Manji vazduhoplov je po svemu sudeći posle sudara ostao neupravljiv, što je i dovelo do udara u tlo i tragedije.

Cessna 172 pala je na područje Nacionalnog parka Najrobi, navodi se.

Vlasti istražuju uzroke ovog incidenta, navodi se u saopštenju policije, prenosi AP.

Kenijske vazduhoplovne vlasti (Kenya Civil Aviation Authority - KCAA) obavestila je da su udes počeli da istražuju pored policije i druge državne agencije predvođene Odeljenjem za istraživanje vazduhoplovnih nesreća (Air Accident Investigation Department - AAID).

KCAA twitter.com/CAA_Kenya

Safarilink Aviation (F2) u floti ima osam jednomotornih aviona Cessna Caravan 208B, idealnih za poletanje i sletanja sa kratih neuređenih uzletišta u nacionalnim parkovima. Poseduje i tri regionalna turbolelisna Dash-8, po jedan verijanti -100, -200 i -300.

Saobraća uglavnom unutar Kenije, kao i sa aerodroma Kilamandžaro i Zanzibar koji su na teritoriji Tanzanije.

Inače, ovo nije prvi slučaj sudara putničkog vazduhoplova sa malim avionom u vazduhu. Jedan od najtragičnijih sličnih udesa dogodio se u septembru 1978 u blizini San Dijega kada je pitnički Boeing 727 Pacific Southwest Airlines naleteo na takođe Cessnu 172. Oba aviona su se srušila pri čmu su oginule su ukupno 144 osobe: svi iz oba aviona i još sedam na zemlji

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>