• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Boeing loše počeo godinu: U prva tri meseca zabeležen gubitak od 355 miliona dolara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izvršni direktor Boeinga Dejvid Kalhun je naveo da se kompanija nalazi "u teškom trenutku" i da je firma sada usresređena na bezbednost i usavršavanje lanca proizvodnje

  • 0
Boeing Cockpit Seats Foto: Tanjuh/AP/Mic Smith

Američki proizvođač aviona Boeing objavio je da je u prvom kvartalu 2024. zabeležio gubitak od 355 miliona dolara ili 69 centi po akciji.

Ako iz računice izbacimo jednokratne stavke, Boeing je izgubio 388 miliona dolara, to jest 1,13 dolara po akciji, prenosi američka multimedijalna informativna mreža CNBC. Proizvođač je u prvom kvartalu 2024. prihodovala 16,57 milijardi dolara.

Rezultati nisu ohrabrujući, ali su ipak nešto bolji u odnosu na prognozu agencije LSEG (London Stock Exchange Group) koja je predviđala prihod od 16,23 milijarde dolara i prilagođen gubitak od 1,76 dolara po akciji.

David Calhoun Dejvid Kalhun Foto: Aaron Schwartz/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Izvršni direktor Boeinga Dejvid Kalhun je naveo da se kompanija nalazi "u teškom trenutku" zbog toga što je morala da smanji proizvodnju i isporuke nakon nekoko incidenata koji su otkrili ozbiljne probleme na njihovim avionima.

Kalhun, koji je ranije najavio da će se do kraja godine povući sa funkcije izvršnog direktora kompanije, o čemu je portal Aero.rs izveštavao, saopštio je da je firma sada "usresređena pre svega na bezbednost i usavršavanje lanca proizvodnje".

Boeing već više od pet godina ima probleme sa svojim avionima, uključujući i dve fatalne nesreće Boinga 737 MAX 2018. i 2019. godine u kojima je poginulo 346 ljudi.

U januaru je tokom leta AS1282 kompanije Alaska Airlines zabeležen incident sa panelom koji je otpao sa trupa Boeing 737 MAX. Bezbednosni problemi su doveli do kumulativnog gubitka Boeinga veću od 31 milijarde dolara.

(Aero.rs)

Video: Otvaranje linije Izmir-Tivat Air Montenegro

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>