• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Animal Defenders i Qatar Airways vratili napuštene lavove u divljinu: Vlasnici ih ostavili u pustinji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznati kao "Kuvatskih šest", lavovi Muheeb, Saham, Shujaa, Saif, Dhubiya i Aziza bili su kućni ljubimci bogatim stanovnicima Kuvajta. Ove životinje izbačene su na ulicu i u pustinju kada vlasnicima više nisu bile potrebne.

  • 0

Qatar Airways (QR) i društvo za zaštitu životinja Animal Defenders International organizovali su transport lavova od Kuvajta do Južnoafričke Republike. Šest divljih životinja koje su držane kao kućni ljubimci, a potom napušteni u pustinji na Bliskom istoku prevezene su na bezbedno mesto u specijalni rezervat.

Katarska nacionalna avio-kompanija pohvalila se na društvenim mrežama da je zajedno sa Animal Defenders International (ADI) obavila avionski transport lavova iz Kuvajta do Južne Afrike.

Poznati kao "Kuvatskih šest", lavovi Muheeb, Saham, Shujaa, Saif, Dhubiya i Aziza bili su kućni ljubimci bogatim stanovnicima Kuvajta. Prema pisanju Animal Defenders International, ove životinje izbačene su na ulicu i u pustinju kada vlasnicima više nisu bile potrebne.

Iznemogle lavove sa ulice su spasili radnici i volonteri kuvajtskog zoološkog vrta. Vlada ove zemlje obratila se ADI za pomoć oko lavova, a organizacija za zaštitu životinja ponudila im je mesto u specijalnom rezervatu u Južnoafričkoj Republici.

Za transport ovih velikih mačaka bio je zadužen Qatar Airways. Bliskoistočni prevoznik ponudio je besplatan prevoz lavova u sklopu inicijative WeQare Rewild the Planet koja ima za cilj da pomogne u povratku ugroženih životinja u njihova prirodna staništa.

Na fotografijama katarse avio-kompanije jasno se vidi kako se lavovi utovaraju u Boeing 777F registracije A7-BFG. Prema podacima servisa za praćenje letova FlightRadar24, ovaj avion leteo je 19. maja od Kuvajt Sitija (KWI) do Dohe (DOH), a istog dana obavio je i let ka Johanezburgu (JNB).

Iz Animal Defenders International navode da je organizovan specijalan let Qatar Airways Cargo od Kuvajta do Katara i potom do Johanezburga. Tokom akcije premeštanja životinja, o lavovima je brinuo veterinar Peter Kaldvel kao i članovi organizcaije ADI Tim Filips i Jan Krejmer.

"Potrebno je mnogo truda i logistike da naš tim organizuje premeštanje tako velikih životinja; od logistike na aerodromima, utovara i istovara životinja iz aviona, do obezbeđivanja ispravnih kaveza i dobrobiti životinja, ali to je nešto na šta smo svi zajedno veoma ponosni i srećni što smo deo," izjavio je Mark Druš, direktor za prevoz tereta u Qatar Airways Cargo.

Na društvenim mrežama objavljen je i video snimak transporta velikih divljih mačaka iz Kuvajta u Južnu Afriku.

Animal Defenders International je u četvrtak 23. objavio da su lavovi sada na bezbednom u rezervatu u Južnoj Africi, a nakon dve nedelje biće premešteni u individualni prirodni ograđeni prostor.

Organizacija je skrenula pažnju na ilegalnu trgovinu životinjama i nehumano ophođenje prema divljim zverima. Navode i da životinje poput lavova mogu da završe u rukama moćnika koji ih posmatraju kao statusni simbol te ih nakon njihovog odrastanja izbacuju na ulicu.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>