• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aviation Week: Srpska avio-kompanija menja Airbus A319 za brazilske Embraer avione

Vreme čitanja: oko 2 min.

Air Serbia već je nabavila dva E195 putem dugoročnog lizinga

  • 0
ERJ190 Salinger Igor

Srpska avio-kompanija navodno namerava da zameni svoje Airbuse A319 manjim Embraer E1 avionima čime bi se rešio problem nedostatka kapaciteta između ATR 72 i Airbusa A320.

Prema pisanju u avijaciji veoma uglednog portala Aviation Week Network, Air Serbia će u budućnosti zameniti svoje serednjelinijske Airbus A319 sa Embraer E-Jet avionima iz E1 serije. Pozivajući se informacije od zvaničnika Air Serbia, ovaj portal navodi da će celokupnu flotu Airbus A319 zameniti E-Jet vazduhoplovi.

E195 Salinger Igor

Avioni treba da lete na linijama koje trenutno opslužuju Airbusi A319 ali i ka određenim destinacijama do kojih lete ATR 72. Aviation Week Network navodi da Air Serbia smatra da na tržištu trenutno postoji dovoljan broj Embraer letelica koje bi u kratkoročnom periodu mogli da zadovolje potrebe avio-kompanije.

Eventualni rokovi za zamenu Airbus vazduhoplova nisu navedeni ali se već ovog leta očekuje dolazak dva Embraer E1 aviona o čemu je portal Aero.rs nedavno pisao. Air Serbia navodno je nabavila dva E195 putem dugoročnog lizinga (dry-lease) od danske firme Runway Leasing.

ERJ Salinger Igor

Portal Ex-Yu Aviation News prenosi da se Air Serbia trenutno sprema za prijem dva dugoročno iznajmljena Embraera E195. Reč je o avionima sa trenutnim registracijama OY-GDA i OY-GDB. Ove tvrdnje potvrđuju i podaci servisa Planespotters.net koji je kategorisao letelice kao avione čija se isporuka očekuje u bliskoj budućnosti.

Embraeri treba da uđu u komercijalni avio-saobraćaj već 1. jula, a planirano je da lete iz Beograda (BEG) ka Frankfurtu (FRA), Milanu (MXP), Napulju (NAP) i Bukureštu (OTP). Prema pisanju Ex-Yu Aviation News, Air Serbia razmatra nabavku još jednog dry-lease E195 tokom zimske sezone.

Avio-operacije za Air Serbia će tokom leta obavljati i Embraer E190 iz flote Bulgaria Air (FB)  koji su uzeti u kratkoročni najam zajedno sa posadom (ACMI). Jedan avion već leti u mreži srspke avio-kompanije dok se dolazak drugog očekuje 10. juna.

Air Serbia flota Airbusa A319 u proseku je stara 17 i po godina. Nekada vrlo popularan, A319 više se ne koristi kao pre, a primat u flotama svetskih avio-kompanija preuzeli su Airbusi A320 i A321 - kako u generaciji ceo tako i neo.

Air Serbia Salinger Igor

Srpska avio-kompanija trenutno ima deset dugoročno iznajmljenih A319 kao i tri A320.

Od udesa na letu JU324 i posledičnog otkazivanje wet lease ugovora grčkoj kompaniji Marathon Airlines, srpska avio-kompanija ostala je bez regionalnih mlaznih aviona u svojoj mreži.

Odlazak Embraer aviona prouzrokovao je i određena otkazivanja letova usled smanjenog broja vazduhoplova u odnosu na prvobitni planirani saobraćaj.

(Aero.rs)

Video: Dassault Falcon 6X u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>