• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Boeing 787 "propao" skoro 100 metara za nekoliko sekundi: Putnici i posada završili u bolnici

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uprkos činjenici da je dvanaest putnika i članova kabinskog osoblja zadobilo povrede, posada je odlučila da nastavi let do Irske

  • 0

Boeing 787 avio-kompanije Qatar Airways (QR) uleteo je u polje jakog vertikalnog strujanja vazduha na putu od Dohe do Dabilina. Usled naglog gubitka visine, dvanaest putnika i članova posade zadobilo je povrede, od kojih je deo hospitalizovan nakon sletanja u Irsku.

Ukupno dvanaest ljudi povređeno je usled "propadanja" na letu QR17 između Dohe (DOH) i Dabilan (DUB) u nedelju 26. maja. Incident se dogodio prema navodima medija tokom preleta Boeinga 787-9 (A7-BHM) iznad Turske.

Putnici su po sletanju posvedočili da se sve dogodilo za samo nekoliko sekundi. Posmatrajući grafikon promene visine leta aviona i vrednosti vertikalne brzine primećuje se da je u jednom trenutku avion "propao" nekih 80 metara skoro trenutno, odnosno brzinom koja je prema ovim podacima dostigla vrednost od 21.888 ftm (stopa u minuti, oko 400 km/h) i da je avion

Uprkos činjenici da je nekoliko putnika i članova kabinskog osoblja zadobilo povrede, posada odlučila je da nastavi let do Irske.

Nakon sletanja u Dablin, avion su dočekale hitne službe koje su zbrinule povređene ljude. Osam od ukupno dvanaest povređenih na letu QR17 je hospitalizovano, preneo je The Guardian.

Prema podacima servisa za praćenje letova FlightRadar24, avion A7-BHM katarske avio-kompanije istog dana se vratio u Dohu letom QR18.

Mediji navode da je među povređenima šest putnika i isto toliko članova kabinskog osoblja. Razlog za to je najverovatnije da su povređeni stjuardi i stjuardese stajali, odnosno usluživali putnike u trenutku incidenta.

Turbulencije i nagle promene visine ("propadanje") usled njih mogu biti veoma opasne po putnike i posadu ukoliko nisu vezani na svojim sedištima. Jedan od putnika na prošlonedeljnom letu Singapore Airlines preminuo je nakon snažnih potresa u avionu o čemu je Aero.rs detaljnije pisao.

(Aero.rs)

Video: Pogledajte kako avion od 400 tona sleće prkoseći bočnom vetru: Antonov An-124 iznad Vojvodine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>