• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi međunarodni let novog kineskog aviona: COMAC C919 uskoro u Hong Kongu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mada je daleko od razbijanja duopola Airbusa i Boeinga, COMAC i China Eastern Airlines prave male korake ka ostvarivanju međunarodnih letova sa C919

  • 0
COMAC C919 Foto: Shutterstock

Avio-kompanija China Eastern Airlines obaviće čarter let između Hong Konga i Šangaja. Ovakva informacija najčešće ne bi bila nikakva vest da se čarter let ne obavlja novim kineskim putničkim avionom COMAC C919.

Aero.rs nedavno je detaljno pisao o novoj nadi kineske vazduhoplovne industrije - avionu koji navodno ima potencijal da ugrozi duopol Airbusa i Boeinga na svetskom tržištu. Mada je od toga još uvek daleko, COMAC i China Eastern Airlines prave male korake ka ostvarivanju međunarodnih letova sa C919.

Avion Kina C919 COMAC Profimedia/ddp USA/ChinaImages

Jedan od takvih, mada de jure ne međunarodni, treba da bude obavljen 1. juna. Avio-kompanija China Eastern Airlines (MU) organizuje specijalan čarter let između Hong Konga i Šangaja sa C919 namenjen prevozu studenata u programu univerzitetske razmene, preneo je Aero Time.

Ovo će biti prvi putnički let C919 obavljen na komercijalnim osonovama van kontinentalne Kine. COMAC C919 ranije je leteo u Singapuru tokom tamošnjeg Sajma vazduhoplovstva (Singapore Airshow) o kojem je Aero.rs tada pisao.

COMAC C919 Foto: Shutterstock

China Eastern Airlines je juče (28. maj) isporučen šesti C919 - tačno godinu dana nakon što je ovaj tip vazduhoplova prvi put ušao u komercijalni avio-saobraćaj. Do danas je ovim avionom letelo oko 300.000 putnika, a flota od pet C919 realizovala je 6.000 sati naleta, preneo je Air Data News.

Velike kineske avio-kompanije China Eastern Airlines, China Southern Airlines (CZ) i Air China (CA) naručile su po stotinu C919. Više o tome možete pročitati u posebnom tekstu na našem i vašem portalu.

(Aero.rs)

Video: Prince Aviation instalirao Certus internet sistem u Cessna Citation 525

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>