• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslednja vest: Sleteo i deseti ATR 72 za Air Serbia, završena obnova regionalne flote

Vreme čitanja: oko 2 min.

Air Serbia je ovu letelicu nabavila kroz dugoročni lizing aranžman od kompanije Nordic Aviation Capital

  • 0
ATR72 Salinger Igor

Nacionalna avio-kompanija Srbije danas popodne (petak 14.6.) dobila je i poslednje najavljeno pojačanje u floti aviona ATR 72-600 namenjenih za regionalni saobraćaj: deseti vazduhoplov ovog tipa, registrovan YU-ASC, sleteo je na aerodrom Nikola Tesla oko 17:20, posle leta iz Tuluza koji je trajao nešto više od tri časa.

Deseti ATR-72 u Air Serbia je relativno mlad avion: Proizveden pre nešto više od osam godina a do sada je leteo za brazilski Azul i portugalski TAP.

YU ASC Flightradar24.com

Kako je Aero.rs već pisao, Air Serbia je ovu letelicu (kao i prethodne dve), nabavila kroz dugoročni lizing aranžman od kompanije Nordic Aviation Capital, specijalizovane za iznajmljivanje aviona, čije je sedište u Dablinu, a predstavništva u Singapuru, Danskoj, Dubaiju i Torontu.

ATR72 Salinger Igor
ATR72 Salinger Igor

Nordic Aviation Capital ima ugovore sa više od 60 kompanija iz preko 40 zemalja širom sveta. Prethodni ATR 72-600 sa registracijom YU-ASE koji je nabavljen od ove kompanije stigao je na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu pre dve nedelje.

Prvi avion Air Serbia tipa ATR 72-600, s registarskom oznakom YU-ALY sleteo je na beogradski aerodrom 27. januara 2022. godine, drugi, YU-ALW 14. maja 2022, a treći YU-ALX 14. jula 2022. godine. Četvrti ATR 72-600 YU-ALZ, floti Air Serbia pridružio se 1. decembra 2022. godine, dok su peta YU-ASA i šesta letelica istog tipa YU-ASB u flotu ušle 12. januara odnosno 23. juna 2023. godine. Sedmi ATR YU-ASD se pridružio regionalnoj floti Air Serbia 8. septembra 2023. godine, osmi YU-ASF 17. aprila 2024. godine, dok je deveti avion istog tipa na beogradski aerodrom sleteo 15. maja 2024. godine.

ATR72 Salinger Igor
ATR72 Air Serbia Salinger Igor

"Ranije korišćeni avioni tipa ATR 72-200 i ATR 72-500 postepeno su zamenjeni savremenijim letelicama tipa ATR 72-600. Uprkos komplikovanim tržišnim okolnostima, uspeli smo da nabavimo čak deset aviona istog tipa i tako unificiramo flotu. Sada je prosečna starost letelica u našoj regionalnoj floti 9 godina, što je čini najmlađom u širem regionu Zapadnog Balkana", izjavio je Jirži Marek, generalni direktor Air Serbia koji je i lično prisustvovao dolasku aviona YU-ASC.

Air Serbia Salinger Igor
Air Serbia Salinger Igor

Avioni tipa ATR 72-600 koji čine regionalnu flotu Air Serbia obavljaju letove na linijama srpske nacionalne avio-kompanije iz Beograda za Bolonju, Bari, Budimpeštu, Krakov, Ljubljanu, Prag, Sarajevo, Skoplje, Sofiju, Veneciju, Beč, Zagreb, Banjaluku, Bukurešt, Podgoricu, Tiranu, Niš, Tivat, Salcburg, Dubrovnik, Solun, Split, Rijeku, Varnu, Pulu, Zadar i Ohrid.

Avioni tog tipa koriste se i za realizaciju letova sa međunarodnih aerodroma u Nišu i Kraljevu. Air Serbia iz Kraljeva leti do Istanbula, Soluna i Tivta, a iz Niša do Beograda, Ljubljane i Atine, podseća Air Serbia.

(Aero.rs)

Video: ATR 72 srs.600 Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>