• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potražnja za letovima nikada veća: Blizu milion putnika na linijama između Beograda i Turske

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rast putničkog prometa na ovoj liniji generisan je zahvaljujući obimnijoj komercijalnoj saradnji nacionalnih avio-kompanija Srbije i Turske u vidu codeshare sporazuma i većem broju turista koji posećuju dve zemlje

  • 0
A330 Salinger Igor

Prethodna godina bila je rekordna kada je u pitanju broj prevezenih putnika između Beograda i gradova u Turskoj. U avionima Air Serbia, Turkish Airlines, AJet i Pegasus Airlines letelo je gotovo milion putnika što predstavlja značajno povećanje u odnosu na godinu ranije.

Četiri avio-kompanije su u 2023. godini prevezle 855.720 putnika između Beograda i šest aerodroma u Turskoj, prenosi Ex-Yu Aviation News pozivajući se na podatke turskih vlasti.

Rekordni rezultat postignut je zahvaljujući izmenama uslova bilateralnog ugovora o vazdušnom saobraćaju Srbije i Turske u 2022. godini kojim je omogućeno uvođenje novih letova između dve zemlje. Priliku da prošire poslovanje na ovom tržištu iskoristile su Air Serbia i AJet.

Air Serbia A319 Salinger Igor

Linija između Beograda (BEG) i glavnog istanbulskog aerodroma (BEG) bila je najprometnija u 2023. godini i na njoj je letelo 504.883 putnika što je povećanje od 32,9% u poređenju sa rezultatima iz 2022. godine. Letove između najvećih vazdušnih čvorišta Srbije i Turske obavljali su Air Serbia i Turkish Airlines.

Rast putničkog prometa na ovoj liniji generisan je zahvaljujući obimnijoj komercijalnoj saradnji nacionalnih avio-kompanija Srbije i Turske u vidu codeshare sporazuma i većem broju turista koji posećuju dve zemlje, piše Ex-Yu Aviation News.

Turkish Airlines Airbus A321neo Foto: Shutterstock

Linija između Beograda i Antalije (AYT) takođe je generisala veliki putnički promet u 2023. godini. Ukupno 111.546 putnika letelo je direktnim čarter letovima Air Serbia od i do Antalije.

Aerodrom Sabiha Gokčen (SAW) u Istanbulu registrovao je 91.627 putnika na liniji za Beograd. Za razliku od prethodnih godina, Pegasus Airlines više nije jedina avio-kompanija koja leti na ovoj ruti. Pored ovog prevoznika, letove od decembra 2023. godine obavlja i AJet.

U 2023. godini 82.955 putnika koristilo je direktne letove Air Serbia i AJet između Beograda i Ankare (ESB).

Iste avio-kompanije prevezle su 39.546 putnika na liniji za Izmir (ADB) dok je srpska nacionalna avio-kompanija registrovala 25.163 ljudi na letovima od i do Bodruma (BJV).

(Aero.rs)

Video: Galeb Team Soko G2 Galeb na aeromitingu CIAV2024

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>