• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Incident na letu SAS-a: Miš iskočio iz obroka putnika i izazvao preusmeravanje aviona u Kopenhagen

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Glodari su poznati po tome da predstavljaju ozbiljnu pretnju po sigurnost aviona i aerodroma

  • 0
SAS Airbus A320 Foto: Shutterstock/Wirestock Creators

Na letu Scandinavian Airlines (SAS) iz Osla ka Malagi, putnici su doživeli neobičnu situaciju kada je miš iskočio iz obroka jednog od putnika zbog čega su piloti preusmerili avion ka Kopenhagenu zbog sigurnosne pretnje koju su predstavljaju glodari.

Incident se dogodio u sredu popodne tokom služenja obroka, kada je miš iznenada iskočio iz jela putnika. U skladu sa bezbednosnim procedurama, posada je odlučila da preusmeri avion ka Kopenhagenu, gde je letelica sletela manje od sat vremena nakon polaska. Øystein Schmidt, portparol SAS-a, naglasio je da se ovakvi incidenti veoma retko dešavaju i da postoje procedure kao odgovor na takve situacije.

Screenshot Flightradar24 Foto: Flightradar24

Putnici su prebačeni na drugi avion, A320neo (registracija SE-ROR), i u Malagu su stigli sa kašnjenjem od nešto više od dva sata. SAS trenutno sprovodi istragu koja uključuje potpunu inspekciju aviona i procenu procesa svojih dobavljača kako bi se sprečili slični incidenti u budućnosti.

Glodari su poznati po tome da predstavljaju ozbiljnu pretnju po sigurnost aviona i aerodroma.  Oštećenje električne instalacije aviona može izazvati brojne probleme, dok je urin glodara korozivan za metal. Takođe su poznati po tome što uzrokuju probleme na aerodromima, poput onog na aerodromu Frankfurt (FRA) prošlog meseca, koji je izazvao prekid struje na nekoliko sati - srećom, uticaj je bio minimalan jer se dogodio tokom noćnih sati.

Kako izveštava The Guardian, British Airways je doživeo sličan incident 2017. godine kada je miš primećen u avionu koji je čekao da poleti sa londonskog aerodroma Heathrow. Kašnjenje i zamena aviona navodno su koštali kompaniju oko 250.000 funti (333.000 dolara).

(Aero.rs)

Video: Intervju sa Wolfgang Dillbaum Alexius, direktorom Aviation Parts Service Germany

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>