• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Elektrifikacija avijacije: Blejd nabavlja eVTOL letelice, Eve Air do sada dobrio skoro 3000 porudžbina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored Bladea, za novi eVTOL su zainteresovani i brazilski Volar Aviation koji je potpisao pismo o namerama za nabavku 70 eVTOL aviona, kao i norveški Widerøe Zero koji želi da ponudi usluge letećeg taksija u Noveškoj

  • 0
Eve Air Mobility eVTOL elektricni avion Eve Air Mobility

Evropsku i svetsku vazduhoplovnu industriju čekaju velike promene u narednim decenijama, jedna od njih će svakako biti korišćenje električnih letelica. Na ovogodišnjem vazduhoplovnom sajmu u Parizu kompanije Blade i Eve Air Mobility su napravile pomak u upotrebi električnih vazduhoplova u Evropi.

Sa pariskog salona avijacije koji se tradicionalno održava na aerodromu Burže juče je stigla vest da su firme Blade i “Eve Air Mobility proširile ranije potpisani memorandum o razumevanju i ojačale međusobnu saradnju u Evropi. Najnoviji dogovor dve kompanije podrazumeva integraciju Eve Airovih električnih letelica za vertikalno poletanje i sletanje (electric Vertical Take Off and Landing - eVTOL) u mrežu Bladea, prenosi Aero Time.

Tako bi ove revolucionarne eVTOL letelice treble uskoro da se nađu na linijama Bladea koji trenutno ispituje potencijalne rute na kojima bi iste mogle da lete. Blade je nedavno otkupio prava da obavlja letove u mrežama nekoliko francuskih helikopterskih kompanija koji prevoze dobrostojeću klijentelu na Azurnoj obali i Monaku. Zbog toga se Eve Airove eVTOL letelice vrlo brzo mogu očekivati iznad francuske mediteranske obale.

Eve Air Mobility eVTOL električni avion Eve Air Mobility
eVTOL avioni nisu novina u svetskoj vazduhoplovnoj industriji i desetine uglavnom novih kompanija trenutno razvija svoje električne letelice. Upotrebom istih smanjuje se zgađenje i buka koju bi proizveli konvencionalni, odnosno tradicionalni helikopteri, a jedan od argumenata za njihovo korišćenje je efikasnije i ekonomičnije letenje kao rezultat upotrebe električne energije.

Letelica kompanije Eve Air Mobility je privukla pažnju mnogih prevoznika širom sveta i kompanija je do sada primila porudžbine za 2850 primeraka, saopšteno je u utorak na pariskom sajmu vazduhoplovstva. Eve Air tvrdi da je njena električna letelica najtraženija na tržištu eVTOL transporta.

Eve Air Mobility je inače kompanija koja se bavi razvojem eVTOL vazduhoplova a specijalizovani mediji navode da je podržana od strane brazilskog Embraera, jednog od najvećih svetskih proizvođača aviona uz Airbus i Boeing.

Pored Bladea, za novi eVTOL su se u Parizu zainteresovali brazilski Volar Aviation koji je sa Eve Airom potpisao pismo o namerama za nabavku 70 eVTOL vezduhoplova. Isti ugovor je 20. juna potpisan i sa noveškom firmom Widerøe Zero koja sa čak 50 letelica želi da ponudi usluge letećeg taksija u toj nordijskoj državi. Da najveće interesovanje za eVTOL tehnologijom vlada u evropskim zemljama potvrđuje i potpisivanje pisma o namerama za 30 letelica sa irskim Nordic Aviation Capitalom u Parizu.

Kako će izgledati kabina budućeg eVTOL vazduhoplova pogledajte na videu ispod:

(Aero.rs/AŠ)

Video: Povratak u zlatno doba avijacije: Otkrivamo čari TWA hotela na najpoznatijem aerodromu u svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>