• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetski dan helikoptera: Oni i one lete iznad Srbije!

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Procena je da na svetu leti više od 56.000 helikoptera i da ova grana vazduhoplovne industrije upošljava pola miliona ljudi

  • 0
HJP MUP Salinger Igor

Treća nedelja u avgusta obeležava se kao Svetski dan helikoptera.

Ne zna se tačno ko je i kada pokrenuo ovu incijativu - osnovna ideja je da se kao i prethodnih godina podseti na ove nesumnjivo veoma korisne letilice i prigodnim događajima "proslavi jedan od najvećih konstruktorskih izuma, podseti na korist koji helikopteri donose civilizaciji i oda priznanje širokom spektru ljudi koji ih prave, lete i održavaju", navedeno je na sajtu worldhelicopterday.com.

Društvene mreže - pogotovu u vazduhoplovnoj zajednici - ovih dana su prepune objava sa hashtagom #worldhelicopterday. Bilo da su u pitanju fotografije, slike, selfiji sa helikopterima, memes, reels ili bilo koja druga vrsta online izražavanja, jedno im je zajedničko: ima neke veze sa helikopterima!

HJP MUP Salinger Igor
"Kad je nekom potrebno da bude spašen, avion može da mu baci cveće, i to je sve što on može za njega da uradi. Ali helikopter može da dođe i da ga spasi", reči su navodno Igora Sikorskog jednog od pionira razvoja vazduhoplova sa vertikalnim poletanjam i sletanjem.

Procena je da na svetu leti više od 56.000 helikoptera i da ova grana vazduhoplovne industrije upošljava više od pola miliona ljudi.

RViPVO Salinger Igor/MC Odbrana

Aero.rs je od samog početka zasluženo mesto pridavao helikopterima i helikopterskim operacijama. Danas ste mogli pročitati veliku reportažu iz Slovenije gde se pokazala nezamenljiva upotrebna vrednost vertikalnog transporta za brzo pružanje pomoći, jedan od prvih tekstova na portalu je bio upravo o protivpožarnom helikopteru Ka-32 koji ima MUP Srbije, nedavno ste mogli da čitate o prvoj medecinskoj evakuaciji helikopterom, o zajedničkom letu srpskih i američkih avijatičara iznad Srbije prvi put od 1999 koji su obavile upravo helikopterske posade, o britanskom helikopteru Westland Lynx koji skoro četiri decenije drži rekord u brzini, uz redovne dnevne vesti kroz koje skoro svaki dan "proleti" neki helikopter.

RViPVO Salinger Igor/MC Odbrana
Kako je jedna mislija našeg portala ne samo da informiše već i da avijaciju i vazduhoplovstvo populariše najširoj publici, pridružujemo se upravo odavanju priznanja svima onima koji helikoptere, od onih najmanjih do najvećih prave, lete, održavaju i na bilo koji način su uključeni u ono što kao krajnji efekat ima mogućnost čovek sleti skoro pa svuda; i da poleti sa istog mesta.

Pogledajte u galeriji ispod fotografije nekih od pilota i letača mehaničara Helikopterske jedinice MUP Srbije, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i civilne kompanije Balkan Helicopters zahvaljujući kojima na nebu Srbije gledamo ove mašine koje prkose gravitaciji - od najmanjeg Robinsona do najvećih Super Puma i Mi-17.

Video: Neviđen ples Super pume na nebu iznad Batajnice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>