• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

DCV: Regulativa EU za domaće dronove

Vreme čitanja: oko 2 min.

Doneti su zaključci na osnovu kojih će se formirati radna grupa sa predstavnicima nadležnih organa, sa ciljem da se dogovore rokovi u vezi sa donošenjem propisa, odrede nadležnosti za izradu softvera za automatizaciju procesa prijave i najave leta

  • 0
Dron požari Foto-ilustracija: Shutterstock

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (DCV) juče je bio domaćin sastanka sa delegacijama Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, Akreditacionog tela Republike Srbije, Instituta za standardizaciju, Uprave carine, Bezbednosno-informativne agencije i Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo, povodom implementacije EU regulative 2019/945 i 2019/947 u nacionalno zakonodavstvo Republike Srbije.

"Na sastanku, kom je prisustvovalo 30 predstavnika nadležnih državnih organa, razgovaralo se o stvaranju adekvatnog regulatornog rešenja za bezbedno korišćenje bespilotnih vazduhoplova u Republici Srbiji primenom EU regulativa 2019/945 i 2019/947, kojima su definisane obaveze proizvođača, uvoznika i distributera, i operatera bespilotnih vazduhoplova. Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije je pripremio nacrt novog Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima, sa obuhvaćenom primenom EU regulativa 2019/945 i 2019/947, koji čeka izmene i dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju", saopšteno je iz DCV

DCV sasatanak Direktorat civilnog vazduhoplovstva
Doneti su zaključci na osnovu kojih će se formirati radna grupa sa predstavnicima nadležnih organa, sa ciljem da se dogovore rokovi u vezi sa donošenjem propisa, odrede nadležnosti za izradu softvera za automatizaciju procesa prijave i najave leta i razmotre izmene propisa koji se odnose na snimanja iz vazduha, koje je u nadležnosti Ministarstva odbrane RS.

Prema mišnjeju profesionalnih operatera dronova sa kojima je Aero.rs ranije komunicirao, pomenuti propisi o sniamnju iz vazduha, koji su u nadležnosti Ministarstva odbrane upravo su jedan od faktora koji znatno otežavaju njihov rad i već duže vreme se od - bar onih legalnih - operatera dronova - čuje kako bi se ti propisi, koji svoje korene još iz vremena kada dronovi i komercijalni sateliti koji snimaju iz niske Zemljine orbite nisu ni postojali.

Potsećamo, direktorka DCV Mirjana Čizmarov izabrana je na mesto predstavnika i ključne osobe na temu razvoja sistema sistema bespilotnih vazduhoplova Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (ECAC - European Civil Aviation Conference) na 72. specijalnom sastanku ove organizacije na Malti.

(Aero.rs/SI)

Video: Sila 450 iznad Ćuprije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>