• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Driftovanje aviona po zaleđenoj pisti: Video koji je postao viralan u Rusiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion je leteo bez putnika i tereta, u avionu su bili samo komandir i kopilot a niko nije povređen i navodno nije bilo štete

  • 1
Antonov an-2 Foto: Shutterstock

Snimak koji je tokom vikenda postao viralan na ruskim telegram grupama prikazuje veliki dvokrilac Antonov An-2 koji se po sletanju na snegom pokrivenu pistu toliko zaneo da se okrenuo oko centralne ose, udario repom nešto što liči na osvetljenje poletno-sletne staze, zaustavio "klizanje" na nekoliko metara od parkiranog buldožera i osoblja koje sve to netremice posmatra ali nastavio da taksira, odnosno "vozi" po snegu kao da se ništa nije dogodiolo!

Federalna agencija za vazdušni saobraćaj Rosavijacija javila je da je avion An-2 registarske oznake RA-01413 kompanije Mobil Aviaa udario iznenadni nalet vetra prilikom sletanja na lokaciju Burovaja 201 na Jamalu.

Avion je leteo bez putnika i tereta. U avionu su bili samo komandir (kapetan u ruskoj terminologiji) i kopilot. Niko nije povređen i nije bilo štete.

Događaj je klasifikovan kao incident. Istragu će voditi Tjumenski ogranak Rosavijacije.

Antonov an-2 Foto: Shutterstock
An-2 jedan je od najmasovnije proizvođenih aviona u istoriji. Veliki dvokrilac, koji je prvi put poleteo 1947. godine, napravljen je u više od 18.000 primeraka i našao je zahvaljujući svojoj robusnosti i jednostavnosti široku primenu i vojoj i civilnoj avijaciji.

Na prostorima nekdašnje SFRJ i Srbije korišćen je primarno za skakanje padobranaca, kako vojnih tako i civilnih, transport, avio-tretiranje površina ali i kao "bojler-bombarder" iz nužde tokom ratova početkom devedesetih.

(Aero.rs)

Video: Air Serbia Airbus A320

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dzery

    6. februar 2024. | 11:13

    Jak desni bočni vetar pri sletanju lakog aviona na led je prinudio pilota da okrene avion u desno (u pravac iz kog duva vetar) i snagom elise zadrži avion na zaleđenoj pisti. Pilota treba odlikovati a ne kazniti!!! Niko nije bežao od aviona jer su znali ko je u avionu!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>