• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prvi put u Srbiji: GSS i Helikopterska jedinica spustili spasioce direktno iz vazduha na vrh stene

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zahvaljujući velikom iskustvu i zalaganju pilota i letača-mehaničara helikopterske jedinice MUP-a Srbije spasioci su iz prvog pokušaja spušteni na željenu lokaciju, koja je bila na litici

  • 0
GSS vezba kopaonik GSS/Dimitrije Ostojic

Posade i helikoptere MUP Srbije do sada ste imali prilike da vidite kako gase požare u Srbiji i okolnim državama, kako ponosno "nose nebom" zastave Srbije na dan državnog praznika, kako spasavaju iz poplava, prevoze unesrećene put bolnica...  ali ono što su spasioci Gorske službe spasavanja i piloti i letači-mehaničari Helikopterske jedinice MUP Srbije uradili do sada nije viđeno u Srbiji: spustili su iz helikoptera spasioca bukvano "u stenu", odnosno na vrh stene i odatle izvukli povređenog planinara.

Ovoga puta u pitanju je bila vežba, ali sada provereno i dokazano znaju - zlu ne trebalo - da su i to sposobni da urade.

Helikopterska jedinica i i Gorska služba spasavanja Srbije održali su protekli vikend izuzetno zahtevnu vežbu heli-spaavanja sa kompleksnog terena.

Vežba je realizovana na Kopaoniku, na stenovitim liticama Orlovih stena. Kao da sam teren nije bio dovoljno izazovan, i meteo uslovi su bili blago rečeno daleko od idealnih - prilaz samoj steni obavijen oblacima a duvali su i jaki vetrovi što znatno otežava spuštanje spacioca "na petoparac" iz helikoptera.

GSS vezba kopaonik GSS/Dimitrije Ostojic
"Uvežbavana je evakuacija povređene osobe sa nepristupačnog terena. Spasioci su helikopterom spuštani na stenu, a zatim pripremali povređenog za transport i da bi ga evakuisali. Ovo bi mogla biti i realna situacija u kojoj bi se spasavali povređeni planinari, ali isto tako i žrtva saobraćajne nesreće u nekoj od klisura ili kanjona, ili bilo koja osoba povređena na nepristupačnoj lokaciji koja je udaljena od medicinske ustanove više od sat vremena", navode u Gorskoj službi spasavanja

“Radili smo evakuaciju povređenog sa strme stene, u planinskim uslovima, sa svim elementima koje takvo okruženje donosi. Najvažnije je da je vežba uspešno izvedena, i sada znamo da zajedno sa pripadnicima Helikopterske jedinice MUP možemo bezbedno da izvršimo evakuaciju sa vrlo uskog prostora, bila to stena, vrh visokog dimnjaka, kran, ili pilon mosta, ili bilo koje slično nepristupačno mesto, koje bi konvencionalnim metodama spasavanja trajalo mnogo vremena, i pitanje je da li bi se bezbedno završilo i po žrtvu, ali i po spasioca”, objašnjava Branislav Ćurčin, spasilac GSS.

Zahvaljujući velikom iskustvu i zalaganju pilota i letača-mehaničara helikopterske jedinice MUP-a Srbije spasioci su iz prvog pokušaja spušteni na željenu lokaciju, koja je bila na litici. Tu je urađena i dodatna imobilizacija "povređene osobe", koja je zatim smeštena u nosila specijalizovana za helikopterski transport i pripremljena za evakuaciju.

"Povređeni" je zatim prebačen na helidrom na Kopaoniku, i da je zaista bilo potrebe, da je ovo bila realna situacija, helikopter je mogao da odleti direktno u neki od Kliničkih centara širom Srbije. Ipak u ovoj situaciji "povređeni" nije završio u bolnici pa je mogao zajedno sa svojim spasiocima da proslavi uspeh i aktivno učestvuje u analizi vežbe, popularnom debriefingu po povratku u Beograd.

GSS vezba kopaonik GSS/Vladimir Vilimonovic
“Spasavanja koja rade spasioci Gorske službe spasavanja, najčešće zbog nepristupačnosti terena, su uvek dugotrajna i fizički naporna. Saradnjom GSS i helikopterske jedinice MUP-a drastično se skraćuje vreme za koje spasioci mogu biti na mestu nesreće, zbrinuti povređenog i evakuisatii ga do najbliže zdravstvene ustanove.”, kaže Marko Avdić, spasilac Gorske službe spasavanja.

Helikoptersko spasavanje je jedan od tehnički najkompleksnijih vidova spasavanja koji zahteva stalni trening i uigravanje pilota i posade helikoptera sa Gorskim spasiocima.

Do sada su helio-spasioci GSS ovakve zahtevne scenarije uvežbavali na specijalističkim obukama u Švajcarskoj, Nemačkoj i Rumuniji, ali ne i u Srbiji.

GSS vezba kopaonik GSS/Dimitrije Ostojic
Ovo je bio "najkopleksniji helio-spasilački zadatak odrađen na našem terenu sa našim posadama do sada, i pokazalo se da je zadatk uspešno završen", kažu u Gorskoj službi spasavanja.

GSS ima sporazum sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva, za potrebe traganja i spasavanja u civilnoj avijaciji, kao i sporazum sa Javnim preduzećem Skijališta Srbije i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije koji definiše procedure spasavanja i upotrebe helikoptera za hitan medicinski

transport povređenih skijaša i gostiju ski centra Kopaonik. "Ova vežba je proistekla kao rezultat napora za podizanjem sposobnosti čitavog sistema za traganjem i spasavanjem u nepristupačnim terenima, kao i napora naše službe da što više članova bude trenirano za sve vidove spasavanja", navode u GSS.

Za vežbu su angažovana dva helikoptera Airbus Helicopters H145M MUP Srbije, YU-MED koji je direktno angažovan u akciji spasavanja i YU-ICE koji je korišćen za prevoz spasilačkih timova i logističku podršku

(Aero.rs)

Video: Najbolji momenti gašenja požara helikopterom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>