• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Električna letilica Midnight sve bliža upotrebi: Archer Aviation dobio set kriterijuma za plovidbenost

Vreme čitanja: oko 1 min.

Električne letelice za vertikalno poletanje i sletanje potpuno su nova tehnologija za koje mnogi veruju da će promeniti avio-industriju

  • 0
Archer Aviation Midnight eVTOL Foto: archer.com/mediakit

Kompanija Archer Aviation korak je bliža sertifikaciji svog električnog vazduhoplova Midnight. Američki proizvođač dobio je set kriterijuma za plovidbenost od vazduhoplovnih vlasti i nada se da će ista uskoro prevoziti putnike.

Električne letelice za vertikalno poletanje i sletanje (electric Vertical Take-Off and Landing - eVTOL) potpuno su nova tehnologija za koje mnogi veruju da će promeniti avio-industriju. Jedna od kompanija sa velikim ambicijama je i Archer Aviation koji namerava da plasira svoj eVTOL nazvan Midnight.

Archer Aviation Midnight eVTOL Foto: archer.com/mediakit

Federalna uprava za civilno vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA) odredila je set kriterijuma za sertifikaciju ovog vazduhoplova. Pravila, odnosno airworthiness criteria (eng. kriterijumi za plovidbenost), Midnight objavljena su 24. maja, a kompanija Archer Aviation ovo vidi kao korak ka konačnom uvođenju Midnight u komercijalnu upotrebu.

Prema pisnaju portala Aero Time, ovi kriterijumi daju smernice proizvođaču u kom pravcu treba da ide kako bi dobio sertifikaciju tipa (Type Certification) za svoj vazduhoplov. Archer Aviation sada može da nastavi da radi sa FAA kako bi dobio ostale dozvole za plan testiranja i sertifikacije.

Archer Aviation Midnight eVTOL Foto: archer.com/mediakit

Midnight eVTOL je električna letelica projektovana za prevoz do četiri putnika sa maksimalnim doletom od 161 kilometar, pokazuju podaci Aviation Week Network. Vazduhoplov je pogonjen sa šest električnih motora, a energija se skladišti u isto toliko baterijskih pakovanja.

Očekuje se da Midnight uđe u komercijalnu upotrebu već naredne godine.

(Aero.rs)

Video: Prince Aviation instalirao Certus internet sistem u Cessna Citation 525

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>