• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpski studenti i njihove letilice u međunarodnoj konkurenciji: Beoavia ove godine u Ahenu i Lisabonu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beoavia radi na projektu Aurora 5, raketi-jedrilici pogonjenoj vodom i vazduhom pod pritiskom, namenjenoj takmičenju Airbus Sloshing Rocket Workshop.

  • 0
Beoavia Beoavia

Studentski tim Beoavia o kome je Aero.rs pisao u više navrata, najaviuo je svoje učešće na prestižnim vazduhoplovnim takmičenjima Air Cargo Challenge koje će se održati u Ahenu od 8. do 13. jula i Airbus Sloshing Rocket Workshop od 9. do 15. avgusta u Lisabonu.

Air Cargo Challenge je vazduhoplovno takmičenje koje je prvi put održano 2007. godine u Evropi s ciljem okupljanja studentskih timova koji se nadmeću u dizajniranju i izradi bespilotnih letelica. Organizacija ovogodišnjeg takmičenja pripala je timu iz Ahena ADDI, osvajaču prvog mesta u prethodne godine.

Beoavia je već imala priliku da se takmiči na Air Cargo Challenge. Pre pet godina, 2019., su debitovali sa projektom Raven 19, a zatim su se vratili 2022. sa bespilotnom letelicom Feniks.

Ovogodišnji izazov je kreiranje, dokumentovanje, izgradnja i upravljanje radio-vođenom letelicom sa optimalnom kombinacijom tereta, što će zahtevati visok nivo tehničke preciznosti i inovativnosti.

Beoavia Beoavia
Pored učešća na takmičenju u Nemačkoj, Beoavia je ponosna da "i ove godine nastavlja da pomera granice i u raketnom modelarstvu". U toku je rad na projektu Aurora 5, raketi-jedrilici pogonjenoj vodom i vazduhom pod pritiskom, namenjenoj takmičenju Airbus Sloshing Rocket Workshop.

Cilj je pronaći najbolji način za smanjenje uticaja pomeranja tečnosti u rezervoaru, odnosno smanjenje takozvanog sloshing (engl. bućkanje) efekta.

Podsetimo, tim Beoavie je osvojio prvo mesto na ovom takmičenju koje je pod pokroviteljstvom kompanije Airbus održano u Terasi 2022. godine.

Projekat Aurora 3 bio je vrhunac inženjerske kreativnosti i tehnološke izvrsnosti, što je potvrđeno prvim mestom i mogućnošću da ovaj mali studentski tim postane domaćin ovom značajnom takmičenju 2023. godine.

Šta je Beoavia i čime se bave ovi studenti koji će zasigurno vrlo brzo - bar neki od njih - postati vodeći ljudi domaćih i svetskih vazduhoplovnih kompanija i organizacija za Aero.rs ispričala je Nevena Đokić, podpredsednica udruženja.

Njena koleginica i predsednica Beoavia, Andjela Vuletić kaže da su "tehnička takmičenja su ključni događaji za razvoj veština, inspiraciju i promociju inovacija među mladima"

"Ono u čemu se vidi najveći značaj odlaska na ovakva takmičenja je što studenti imaju priliku da primene svoje veštine u praktičnim situacijama, ali takođe i da razviju svoju maštovitost i kreativnost primenjujući i kombinujući sva svoja stečena teorijska znanja rešavajući realan problem, pored toga što ovakva takmičenja i projekti omogućavaju studentima da pokažu šta znaju, kao i da razmene svoje ideje i iskustvo sa istomišljenicima iz celog sveta. Na ovaj način Srbija i njeni studenti mogu slobodno da idu u korak sa Evopom i ostatkom sveta, kako u oblasti vazduhoplovstva, tako i u znanju i školstvu. Kroz učešće u takmičenjima, mladi studenti stiču samopouzdanje i motivaciju za dalje istraživanje i inovacije, što im može mnogo pomoći nakon studija kod pokretanja svojih preduzeća i projekata", smatra Vuletić

Beoavia navodi da "ostaje predana inovacijama i postavljanju novih standarda u industriji bespilotnih letelica"

(Aero.rs)

Video: BEOAVIA - Udruženje studenata vazduhoplovstva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>