• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Helikopteri MUP Srbije u borbi sa vatrom: Izbacili 15 tona vode za nekoliko trenutaka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za gašenje "požara" angažovana su čak četiri helikoptera: dva Kamov-32 i po jedan Airbus Helicopters H215 Super puma i AB212. Oni su na "vatrenu stihiju" izručili oko 15 tona vode. Ovoga puta, srećom bila je pokazna vežba Ada 2024

  • 0
MUP HJ Salinger Igor

Svoje znanje i uvežbanost u gašenju požara na otvorenom i u naseljenim područjima piloti i letači-mehaničari Helikopterske jedinice MUP Srbije pokazali su mnogo puta kad god je to trebalo, kako u Srbiji tako i u okolnim državama.

U utorak, 28. maja, za gašenje "požara" angažovana su čak četiri helikoptera: dva Kamov-32 i po jedan Airbus Helicopters H215 Super puma i AB212. Oni su na "vatrenu stihiju" izručili oko 15 tona vode.

Ovoga puta, srećom bila je pokazna vežba Ada 2024, Sektora za vanredne situacije MUP Srbije, odrzana na Savskom jezeru.

MUP HJ Salinger Igor
MUP HJ Salinger Igor
MUP HJ Salinger Igor

Po jedan Kamov, H215 i AB212 su vodu izbacivali iz podvesnog vedraSuper Pume  i Ka-32 mogu da ponesu vedro kapaciteta oko 5 tona, dok AB212 nosi nešto manje u koje staje 1200 kg vode, dok je jedan Ka-32 dejstvovao vodenom puškom, odnosno mlaznicom za precizno izbacivanje vode kao i iz rezervoara SP32.

Na vežbi je učestvovao i helikopter H145M, čija je posada "spasila unesrećenog" iz vode uz pomoće dizalice.

MUP HJ Salinger Igor

Pored pilota, u gašenju požara iz helikoptera ključan je doprinos i letača-mehaničara koji direktno rukovode izbacivanjem vode i osmatraju požarište sa bočne strane, iz ugla koji je često nevidljiv pilotima.

MUP HJ Salinger Igor
MUP HJ Salinger Igor
MUP HJ Salinger Igor
MUP HJ Salinger Igor

Piloti i vazduhoplovi Helikopterske jedinice MUP-Srbije prethodnih godina gasili su požare gde god se to od njih tražilo - kako u Srbiji, tako i u Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Republici Srpskoj, Grčkoj...

MUP HJ Salinger Igor

U javnosti je ostala zapamćena njihova - bez preterivanja može se reći herojska uz kolege iz drugih država - borba sa vatrenom stihijom pre dve godine na Eviji i Peloponezu, o čemu je Telegraf tada pisao. Beograđani će dugo pamtiti i gašenje požara u novobeogradskom bloku 70 kada su takođe angažovani pripadnici Helikopterske jedinice.

(Aero.rs)

Video: Najbolji momenti gašenja požara helikopterom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>