• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rusi presreli brod Sukru Okan u Crnom moru: Helikopterom se spustili na palubu, pogledajte snimak akcije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Teretnjak je plovio pod zastavom Republike Palau, a započeo je putovanje iz Halkida u Grčkoj

  • 1
Helikopter Kamov KA-29 Wikimedia/Dmitry Ryazanov

Ministarstvo odbrane Rusije saopštava da je mornarički helikopter Kamov Ka-29 presreo brod "Sukru Okan", pošto njegov kapetan navodno nije odgovorio na zahtev da se zaustavi radi inspekcije.

Incident se dogodio 13. avgusta u jugozapadnom delu Crnog mora, a krajnji cilj teretnog plovila bila je rečna luka Izmail u Odeskoj oblasti, najjužnijoj tački Ukrajine.

Prema infrormacijama ruske strane, "Sukru Okan" je plovio pod zastavom Republike Palau, a započeo je putovanje iz Halkida u Grčkoj.

"Kako bi ih zaustavili ispaljen je hitac upozorenja iz automatskog oružja s ratnog broda 'Vasilij Bikov'", saopšteno je.

Nakon toga, vojnici su sleteli na teretnjak helikopterom Kamov Ka-29, izvršili inspekciju i dozvolili da nastavi s putovanjem, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

Uz to, istaknuto je da se smatra da svaki brod koji se uputi ka Ukrajini potencijalno prevozi zabranjenu robu.

Međutim, izgleda da je "Sukru Okan" promenio kurs, skrenuvši u turske teritorijalne vode, a zatim bugarske. U vreme kada je objavljen članak referentnog portala za vazduhoplovne teme, AeroTime, brod se nalazio u blizini luke Sulina u Rumuniji.

Helikopter Kamov Ka-29 (NATO klasifikacija Helix-B) razvijen je 1970-ih, a pokreću ga dva motora Isotov TV3-117V. 

Helikopter Kamov KA-29 Shutterstock
Može da ponese 16 vojnika i uglavom kreće u akcije sa ruskih vojnih brodova.

Jedan je od poznate porodice Kamov helikoptera koje vode poreklo od protivpodmorničkog Ka-25. Kamov Ka-25 i Ka-28 korišćeni su u bivšj SFRJ u protivpodmorničkoj ulozi a protivpožarni Ka-32 deo je flote Helikopterske jedinice MUP Srbije, o čemu ste mogli videti veliku reportažu na Aero.rs.

Ka-27/28/29/31 helikopteri imaju široku primenu, koriste se transport trupa, spasilačke misije, protivpodmornička i vazdušno-jurišna ili protivelektrosnka dejstva. napravljeno je više od 20 verzija.

(Aero.rs/SK)

Video: Helikopterski vatrogasac stigao u Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    20. avgust 2023. | 11:54

    Ha ha ha pa ovo da nije smesno bilo bi zalosno ,presreli brod rapublike Palau ? Kako nisu zaustavili brod Turke ili Engleske ne bi ni prisli vec bi ih potopili .....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>