• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gost iz Ohaja: KC-135R Stratotanker na Batajnici

Vreme čitanja: oko 1 min.

U bazu u Batajnici sleteo je u utorak 6. septembra Boeing KC-135R Stratotanker Nacionalne Vazduhoplovne Garde Ohaja sa visokim gostima, uključujući i komandanta ONG generala Džona Harisa i ambasadora Srbije u SAD Marka Đurića

  • 2
KC-135 Stratotanker from the 909th Air Refueling Squadron U.S. Air Force photo by Senior Airman Matthew Seefeldt

Početak septembra - i promocija novih oficira Vojske Srbije - postao je tradicionalno period protokolarnih kontakata na najvišem nivou između Ohaja i Srbije. Nacionalna garda Ohaja (Ohio National Guard - ONG) u partnerskim je odnosima sa Vojskom Srbije i Srbijom još od 2009. godine.

Na aerodrom Pukovnik-pilot Milenko Pavlović, odnosno bazu u Batajnici sleteo je u utorak 6. septembra Boeing KC-135R Stratotanker oznake 60-0367 Nacionalne Vazduhoplovne Garde Ohaja (Ohio Air National Guard) sa visokim gostima, uključujući i komandanta ONG generala Džona Harisa i ambasadora Srbije u SAD Marka Đurića.

Direktan let sa aerodroma Rikenbaker nedaleko od Columbusa u Ohaju do Beograda trajao je više od devet sati što nije nikakav problem za avion-cisternu čija je osnovna namena dopunjavanje drugih aviona gorivom u vazduhu.

Kada ne "toči" gorivo, KC-135R može da preleti veoma impresivnih preko 17.500 km, imajući u vidu da je ovaj avion nastao razvojem putničkog Boeing 707 sa kraja pedesetih godina prošlog veka.

Američka ambasada u Beogradu objavila je fotografije sa dočeka na Batajnici uz komentar "kad se Nacionalna garda Ohaja u Srbiju vrati - doček je topao, kao i uvek!"

General Haris imao je sastanke za najvišim drzavnim funkcionerima Srbije i Vojske Srbije, uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa kim se sastao u četvrtak 7. septembra.

Nacionalna garda svake zasebne države u SAD je vojna formacija koja postaje deo rezervnih komponenti Kopnene kojske (US Army) i ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF) kada se aktivira za federalne potrebe.

U pitanju su rezervne jedinice, veći deo vojnika i vazduhoplovaca nacionalne garde obavljaju civilni posao sa punim radnim vremenom, dok su na pola radnog vremena pripadnici Nacionalne garde.

Nacionalne garde su pod dualnom kontrolom administracija pripadajućih saveznih država i federalne vlade u Vašingtonu.

(Aero.rs/SI)

Video: Srpski i Američki helikopteri zajedno iznad Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amerika

    8. septembar 2023. | 11:11

    Znamo mi koji smo sluzili vojsku u biv Jugi sta je rezervni sastav....

  • Slavko

    9. septembar 2023. | 13:03

    Znači sprema se pomoć Ukraini u ljudstvu. Bitno je da rat traje što duže . Da se američka ekonomija oporavi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>