• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slovenci kupuju AW139M helikoptere vredne skoro 200 miliona evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slovenačke oružane snage planiraju da koriste nove AW139M za prevoz vojnika ali i u misijama traganja i spasavanja

  • 1
Leonardo AW139M Foto: Leonardo S.p.A. and subsidiaries

Ministarstva odbrane Slovenije i Italije postigla su dogovor o nabavci novih Leonardo helikoptera. Slovenačke oružane snage trebale bi da pojačaju svoju helikoptersku flotu sa ukupno šest novih letelica tipa AW139M.

Ministar odbrane Slovenije Marjan Šarec i njegov italijanski kolega Gvido Krozeto su u utorak 28. novembra potpisali dopunu Sporazuma o primeni dva ministarstva kojim se proširuje vojna saradnja između dve zemlje. Dopunom ugovora definisana je i kupovina šest višenamenskih helikoptera Leonardo AW139M, navodi se na sajtu slovenačkog Ministarstva odbrane (MO).

Nabavka letelica sprovedena je prema modelu međuvladinog ugovora, a vrednost istog je 188.334.579 evra. Prema saopštenju slovenačkog MO, ovakva vrsta sporazuma je "ekonomski efikasnija" od direktne pordužbine od proizvođača letelica.

Slovenačke oružane snage planiraju da koriste nove AW139M za prevoz vojnika ali i u misijama traganja i spasavanja. Ministarstvo odbrane Slovenije navodi da će svi naručeni helikopteri biti isporučeni sa MEDEVAC/HNMP modulom te će ove letelice biti sposobne i za prevoz ranjenika.

AW139M bi trebali da budu korišćeni i u protivpožarnim misijama jer će helikopteri biti sposobni za ispuštanje 2000 litara vode.

Tačani datumi isporuke trenutno nisu poznati ali bi trebali da budu definisani početkom 2024. godine, poručuje MO Slovenije.

Leonardo AW139M je višenamenski vojni helikopter razvijen na bazi civilnog AW139. Oznaka AW označava italijansko-englčesku firmu Agusta Westland koja je razvila i proizvodila helikopter pre utapanja u konzorcijum Leonardo.

Helikopter može da postigne maksimalnu brzinu od 306 km/h, a ukoliko koristi dodatne rezervoare za gorivo u vazduhu može da se zadrži više od pet i po sati.

AW139M helikopteri nisu jedine letelice koje je Slovenija kupila od Italije. Slovenačko ministarstvo odbrane ove godine je potpisalo ugovor za nabavku jednog Alenia C-27J Spartan transportnog aviona.

HELIKOPTER LEONARDO AW139 Shutterstock

Slovenija trenutno ima dva naručena Spartana. Dolazak prve letelice očekuje se ovog decembra dok bi drugi, tek naručeni avion, trebao da se nađe u sastavu flote slovenačkih oružanih snaga krajem sledeće godine.

(Aero.rs)

Video: MUP Srbije: Novi hangar Helikopterske jedinice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bulatovic Nebojsa

    1. decembar 2023. | 02:14

    Gledam, ovaj vas spot o policijskoj helikopterskoj jedinici R Srbije, zaista daje predivan utisak i za ponos je, onako sve novo, moderno i td.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>