• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kad Tigrovi i Senke marširaju: Svečano obeležen Dan 98. vazduhoplovne brigade u Lađevcima

Vreme čitanja: oko 2 min.

98. vazduhoplovna brigada nastala je 2007. integracijom jedinica koje su bile bazirane na aerodromima Lađevci i Niš

  • 0

Dan 98 vazduhoplovne brigade Vazduhoplovna brigada avijacija aerodrom Kraljevo Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Pripadnici 98. vazduhoplovne brigade RViPVO Vojske Srbije, čija se komanda nalazi na  aerodromu Morava u Lađevcima kraj Kraljeva obeležili su dan svoje jedinice.

Kao Dan brigade obeležava se 28. novembar - u sećanje na datum kada je davne 1949. godine formiran 198. jurišni puk. Naslednik ovog puka je slobodno možemo napisati proslavljeni 98. lovački avijacijski puk koji kasnije postaje kasnije 98. lbap, odnosno lovačko-bombarderski avijacijski puk, koji je bio jedinica sa najdužom tradicijom i najstarija formirana jedinica u nekadašnjem ratnom vazduhoplovstvu i protivvazdušnoj odbrani.

Pored pukovnika Dragana Mrdaka, komandanta 98. vazduhoplovne brigade, ovog 28. novembra na Lađevcima bili su zamenik komandanta RViPVO i PVO brigadni general Brane Krnjajić, i predstavnici lokalnih samouprava iz Moravičkog okruga, predstavnici SPC...

Na, kako u sistemu odbrane vole da kažu vojnoj svečanosti, na tehničko-taktičkom (TT) zboru prikazani su vazduhoplovi, naoružanje i  tehnika kojom je 98.vbr opremljena, položeni venci na spomen-obeležje na aerodromu i uručene nagrade najboljima.

Čestitku povodom Dana 98. vazduhoplovne brigade je uputio i načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović, a priznanjima i nagradnim odsustvima nagrađeni su najbolji pripadnici ove jedinice za svoja izuzetna dostignuća u obavljanju službe i zadataka.

"Ovu jedinicu je krasila visoka stručna i borbena osposobljenost, snažan kolektivan duh i nesalomiv borbeni moral, kako u miru, tako i u ratu i u godinama iskušenja", rekao je pukovnik Dragan Mrdak, komandant 98. vazduhoplovne brigade i dodao: "Heroizam pripadnika 98. lovačkog-bombarderskog puka 1999. godine omogućio je da izvršimo najviše borbenih letova. To nas nadahnjuje i da danas budemo čelični bedem odbrane i slobode naše otadžbine", prenose Novosti.

"Svedoci smo ubrzanom ulaganju u kapacitete razvoja ratnog vazduhoplovstva i Vojske Srbije. Jedinica se oprema najsavremenijom tehnikom kojom dobija i veće sposobnosti. Posle više decenija unapređujemo i infrastrukturne kapacitete i možemo se pohvaliti ispravnošću vojne tehnike. Za sve to su najviše zaslužni pripadnici jedinice koji su decenijama, ne štedeći sebe i svoje porodice, dostojanstveno nastavljali časnu tradiciju", zaključio je pukovnik Mrdak.

Obnavljanje tehnike i nove letelice na aerodromu Lađevci - u dve svoje posete brigadi za samo tri meseca - najavio je i ministar odbrane Miloš Vučević.

U međuvremenu su isporučeni iz Kine daljinski upravljani borbeni vazduhoplovi CH-95 a uskoro se u 98. vazduhoplovnoj brihadi očekuji i helikopteri Mi-35P (Mi-24P) kupljeni od Kipra.

Vazduhoplovna brigada u današnjem obliku nastala 2007. integracijom jedinica RV koje su bile bazirane na aerodromima Lađevci i Niš 161. i 285. vazduhoplovne baze, 98. lovačko-bombarderskog avijacijskog i 119. helikopterskog puka, kao i jednog od dva odeljenja 353. izviđačke avijacijske eskadrile.

Vojni aerodrom nadomak Kraljeva pod imenom Lađevci nastao je 1967. godine. Posle 2006. počelo se pričati o mogućnosti da pojedini vojni aerodromi u Srbiji dobiju i civilnu namenu. Odluka je pala (i) na Lađevce: Aerodrom između sela Katrga, Obrva, Lađevci i Tavnik dobija naziv Morava, a od 2019 prima putnike. Aerodrom Morava (KVO) najmlađi je i najmanji putnički aerodrom u našoj zemlji.

(Aero.rs)

Video: Najnoviji helikopter za Vojsku Srbije: Airbus H145M D3

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>