• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Predsednici Vučić i Alijev na vojnom aerodromu u Nišu: Šta im je pokazano od srpskog naoružanja

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prisutni su bili i azerbejdžanski ministar odbrane Zakir Hasanov, njegov srpski kolega Miloš Vučević, ministri Sahil Babajev, Goran Vesić, Siniša Mali, načelik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i skoro celokupni vojni vrh

  • 0
VS RViPVO Prikaz Niš Ministarstvo Odbrane

Niški aerodrom, baza čuvene Šezdesettreće i eskadrile Zmajevi,  juče (nedelja, 10. decembar) bilo je mesto još jednog, kako to navodi Ministarstvo Odbrane "prikaza naoružanja, vojne opreme i sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije".

Izložba naoružanja i demosntracija uvežbanosti specijalnih jedinica i helikopterskih snaga na aerodromu Narednik-pilot Mihajlo Petrović ovoga puta upriličen je u okviru posete državne delegacije Azerbejdžana, koju je predvodio predsednik Ilham Alijev u društvu domaćina predsednik Srbije  Aleksandar Vučić.

Prisutni su bili i azerbejdžanski ministar odbrane Zakir Hasanov, njegov srpski kolega Miloš Vučević, ministri Sahil Babajev, Goran Vesić, Siniša Mali, Ivica Dačić, načelik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i skoro celokupni vojni vrh.

Prikazu su prisustvovali , predsednik Azerbejdžana , ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministri u Vladi Republike Srbije i delegacija Azerbejdžana.

Na prikazu naoružanja i sposobnosti specijalnih jedinica Vojske Srbije predstavljena je bespilotna letelica - dron kamikaza sa bojevom glavom za jednokratnu upotrebu Osica, koja će, ako je verovati najavama srpskih zvaničnika, biti spremna za upotrebu u Vojsci Srbije 2024. godine, a koju razvija Vojnotehnički institut (VTI) i kojom se upravlja putem radio-veze.

Osica se može porediti sa sličnim letelicama koje se koriste u ratu u Ukrajini, navodi Tanjug. Zanimljivo je da je ovo naoružanje nastalo, pa samim tim i adekvatno nazvano, integrisanjem bojeve glave sa ručnog bacača M79 Osa na leteću platformu i sistem navođenja.

"Dronovi koje zovemo Osice imaju domet od 25 kilometara za izviđanje, a ova ima domet od 20 km. Ima sopstvenu kameru i ovde možemo videti jedan od napada", rekao je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović predstavljajući naoružanje koje razvija Vojska Srbije.

Tokom obilaska predstavljen je i sistem Pegaz, za koji pomoćnik Miloradović objašnjava da je "domaći dron dometa 200 km, koji ima veoma moćan sistem optike kroz koji može da vidi mete, da unosi, daje podatke u sistem upravljanja borbom i da napada mete na zemlji kroz dva tipa municije".

Predstavljeni su i kako se navodi "protivdronski PVO sistemi, bespilotne i upravljane vazduhoplovne i zemaljske borbene platforme" koje očito nisu zavredele pažnju prisutnih medija za razliku od Osicei Pegaza. 

Na snimcima se mogu videti varijante PASARS samohodnog lakog artiljerijsko-raketnog sistema za PVD, različito vođeno naoružanje zemlja-vazduh i vazduh zemlja, veoma interesantan projekat tzv. lutajuće (loitering) rakete dugog dometa Vila 1 i Vila 2 firme Vitakom, kvadkopter Obad...

Niš, prikaz naoružanja Vojske Srbije mod.gov.rs
Moderno naoružanje odlikuje veliki sten modularnost, tako da je ovaj dron nosivosti preko 50 kg ovog puta prikazan sa četiri lansera protivoklopnih raketa M80  Zolja  - na sajmu naoružanja Partner 2023 videli smo ga sa dve znatno ozbiljnije protitenkovske vođene rakete Maljutka.

Da ne ostane sve samo na statičnoj izložbi eksponata domaće namenske industrije prijateljima - i potencijalnim kupcima - iz Azerbejdžana, potrudili su se pripadnici 72. brigade za specijalne operacije iz Pančeva i domaće niške 63. padobranske brigade. 

Specijalci su uz podršku helikopterskih jedinica RViPVO, "demonstrirali izvođenje horizontalnog i vertikalnog manevra, dejstvo u urbanoj sredini, upotrebu besposadnih platoformi za snabdevanje, izvlačenje ranjenika i savlađivanje teško prohodnog terena, te deo obuke koju prolaze pripadnici specijalnih snaga Vojske Srbije", kako to stručnom terminologijom objašnjavaju iz Ministarstva odbrane.

Pažljivim posmatračima nije promaklo da, iako je demonstracija bila relativno kratka - i efikasna - učešće su uzele sve tri helikopterske jedinice RViPVO Vojske Srbije: domaća 119. mhe Zmajevi sa Mi-8, 714. pohe Senke iz Kraljeva sa "ubicom tenkova" Mi-35M  i beogradska, odnosno batajnička 890. mhe Pegazi sa Mi-17V5

Vojni deo aerodroma u Nišu nosi ime po prvom srpskom pilotu koji je izgubio život na borbenom zadatku 7. marta 1913. Mihajlo Petrović je pripadao prvoj grupi od šest srpskih pilota koji su školovani u Francuskoj 1912. godine. Imao je pilotsku dozvolu broj 1.

(Aero.rs)

Video: Snimak gađanja iz PVD sistema Pasars

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>