• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Počinje proizvodnja američkih bombardera šeste generacije: Raider kao zamena za B-1B i B-2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj bombarder napravljen je sa namerom da održi i poboljša strateške sposobnosti Američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF)  i postane glavna komponenta u onome što SAD nazivaju svojim "odbrambenim arsenalom"

  • 1
B-21 Raider Foto: U.S. Air Force/&nbsp

Kompanija Northrop Grumman dobila je dozvolu da započne proizvodnju prve serije stelt bombardera B-21 Raider.

Ovu informaciju potvrdio je Vilijam la Plante, američki podsekretar za nabavku i održavanje ministarstva odbrane, koji je rekao da su planovi proizvodnje "zreli i zasnovani na uspešnim probnim letovima i testovima na zemlji":

"Dao sam zeleno svetlo za početak proizvodnje B-21 po niskoj stopi", izjavio je on za Air and Space Forces Magazine, koji citira portal Aerotime.

B-21 izveo je svoj prvi probni let u novembru 2023. iz pogona fabrike 42 kompanije Northrop Grumman u Palmdejlu u Kaliforniji, kada je odleteo do baze Edvards, o čemu je Aero.rs tada pisao.

Ovaj bombarder napravljen je sa namerom da održi i poboljša strateške sposobnosti Američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF)  i postane glavna komponenta u onome što SAD nazivaju svojim "odbrambenim arsenalom".

Bombarder pod nadimkom Cerberus i dalje izvodi probne letove iz vazduhoplovne baze Edvards u Kaliforniji. Ovaj B-21 je jedan od šest primeraka u pretprodukciji. Pretpostavlja se da je još jedan model podvrgnut testiranju na zemlji, dok će preostali avioni verovatno završiti u operativnoj upotrebi, navodi portal The Drive.

Očekuje se da će B-21 Raider ući u aktivnu službu do 2026. i da će postepeno zameniti uskoro zastarele strateške bombardere B-2 Spirit i B-1B Lancer, koji su decenijama bili ključna sredstva dalekometnih udara iz vazduha.

USAF predviđa da će u floti strateških bombardera ubuduće računati na B-21 Raider i B-52 Stratofortress, koji su trenutno u procesu još jedne modernizacije. Broj poručenih vazduhoplova B-21 Raider (100) prevazilazi zbir bombardera B-1 i B-2 koji su trenutno u upotrebi.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>