• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ono što je Raid za insekte, to je Repelent-1 za dronove: Novi sistem za elektronsko ratovanje u Vojsci Srbije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ruski sistem za praćenje, ometanje i uništavanje bespilotnih letelica poručen je od Moskve i plaćen pre početka sukoba u Ukrajini, ali dugo nije mogao biti isporučen zbog sankcija

  • 1
Repelent-1 Ministarstvo Odbrane

"Nije snažan kao Krasuha, ali je dobro... oruđe" rekao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić kada mu je predstavljen sistem Repelent-1 u Nišu 14. febrara.

Iako je do sada predsedik pokazao pred kamerama dobru informisanost i još veću zainteresovanost za vojnu tehniku, pažljivim postmatračima nije promaklo da je na trenutak zastao - verovatno u nedoumici kako da nazove ono što je ispred njega: oružje, oruđe ili nekako drugačije.

Nejasnog naziva, bez uobičajene komplikovane slovno-brojčane oznake bar da je saopštena; Repelent običnog čoveka više asocira na sredstvo protiv - odnosno za odbijanje, što mu i ime znači - komaraca i drugih insekata, a mnogo manje na sistem koji je zamišljen da ima ratnu namenu, Repelent-1 Vojske Srbije je posle više najava konačno i zvanično.

Repelent je zapravo - sredstvo za elektrosnko ratovanje, odnosno elektrosko oružje čiji je razvoj završen 2016, a uveden je u upotrebu u oružanim snagama Ruske Federacije dve godine kasnije. Ovaj sistem osmislili su inženjeri moskovskog Konstruktorskog biroa naučno-tehničkog centra za elektronsko ratovanje (Научно-техническом центре радиоэлектронной борьбы).

Repelent-1 Sputnjik Srbija
Radi se o specifičnom sistemu protiv-vazduhoplovne odbrane koji otkriva dronove, prati njihove signale i elektronski suzbija prenos podataka bespilotnih letelica - pojednostavljeno rečeno - onesposobljava ih, usled čega oni - padnu na zemlju.

Početkom rata između Rusije i Ukrajine zvanični Kijev je tvrdio da je uništio jedan "paket" sistema Repelent-1.

Repelent je namenjen da automatski detektuje neprijateljske bespilotne letelice na udaljenosti od 30 do 35 kilometara i da ih onesposobi snažnim usmerenim ometanjem njihovih kontrolnih senzora, ili satelitskih navigacionih sistema kada priđu na udaljenost od 2.5 kilometra, navodi se u tekstu objavljenom na sajtu specijalizovanom za bespilotne letelice UAS Vision iz Londona.

Velika prednost Repelenta leži u tome što se u osnovi radi o mobilnom sistemu (montiranom na kamione MAZ 6317 ili KAMAZ, u zavisnosti od zahteva korisnika), koji se po potrebi može prebacivati sa jednog na drugo mesto.

Istovremeno, radi se o sistemu koji je operativan 24 sata dnevno bez obzira na vremenske uslove. Ovaj sistem je projektovan i da radi na temperaturama koje se spuštaju i do 45 stepeni ispod nule, ili rastu do 50 stepeni Celzijusovih, navodi Sputnik.

Srce sistema nalazi se u sklopivom teleskopskom jarbolu koji pri vrhu ima elektronsku obaveštajnu opremu, opremu za ometanje i panoramske kamere. Svi ovi delovi sistema šalju podatke operatorima sistema koji mogu u koji se slivaju podaci a potom prenose operatorima.

Frekventni opseg ometanja signala sa opreme za prenos i kontrolu radio podataka je od 200 do 6.000 MHz.

Repelent je, osim u naoružanju ruskih oružanih snaga, uveden u naoružanje vojske Jermenije, Kazahstana i - sada - Srbije, koja je sistem poručila i platila Moskvi pre početka rata u Ukrajini, ali zbog sankcija nije mogao biti isporučen na vreme.

Ovaj sistem je, sudeći po navodima posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini, prvi put upotrebljen u junu 2018. godine u Luganskoj oblasti, zajedno sa još tri sistema namenjena za elektronsko ratovanje.

Repelent je upotrebljen i u jermensko-azerbejdžanskom pograničnom sukobu 2021 - 2022. godine, kada su, prema pojedinim izvorima, uništena dva sistema ovog tipa.

Punu upotrebu ovaj sistem doživljava u aktuelnom oružanom sukobu između Ruske Federacije i Ukrajine.

Srbija od ranije ima sistem Repellent Patrol koji koristi Ministarstvo unutrašnjih poslova, navode Novosti. U pitanju je “super-pokretljiva” verzija, smeštena na terensko vozilo UAZ Patriot (ili slična vozila, poput Toyaota Hilux), brzo rasporediva i može da prati jedinice u pokretu. Domet ometanja dronova je nešto kraći i iznosi do 20 kilometara, navodi u svom tekstu TV Front.

Repelent-1, koji je nabavljen za Vojsku Srbije, on ima sposobnost prevođenja iz marševskog u borbeni položaj za manje od 30 minuta. Sistem može da radi po azimutu 360 stepeni, a maksimalna greška u pronalaženju pravca mu je do 3 stepena. Prosečno vreme rada sistema pre remonta je 10.000 radnih časova.

Prema nezvaničnim informacijama koje nisu mogle biti potvrđene, Repelent-1 trebalo bi da bude raspoređen u 353 izviđačku eskadrilu na aerodromu u Lađevcima, u okviru 98. vazduhoplovne brigade. 

(Aero.rs)

Video: Airbus A330MRTT automatic refueling

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V.A.Laki

    23. februar 2024. | 17:24

    Оно што је РАИД за инсекте - тако је и Војска Русије ПЕНИЦИЛИН за НАТО-пакт, његове вазале послушне бескичмењаке и војску Украјине, као њихове пешадије !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>