• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oboren još jedan ruski AWACS Berijev A-50: Moguće da je pogođen greškom, Ukrajinci tvrde da su oni zaslužni

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukrajinske snage tvrde da su oborile ruski vojni avion A-50 iznad Azovskog mora

  • 1

Ruski avion A-50 AWACS Foto: Shutterstock
Snage ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva tvrde da su oborile juče (petak, 23. februar) još jedan avion Beriev A-50 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije (Воздушно-космические силы - VKS) iznad Azovskog mora, objavio je komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva general Mikola Oleščuk na svom Telegram kanalu.

Ukrajinska vojna obaveštajna agencija potvrdila je da je letelica oborena kao rezultat "zajedničke operacije sa ratnim vazduhoplovstvom" snagama, prenosi Kijev independent.

Ukrajinski medij dodaje da je letelica oborena u blizini grada Jejsk, oko 50 kilometara severno od okruga Kanevskoj, gde se nalazi ruski vojni aerodrom.

Ruska agencija RIA izvestila je takođe da je oborena jedna letelica u okrugu Kanevskoj u Krasnodarskom kraju, ali nije precizirala da li se radi o A-50, prenosi Tanjug

Telegram kanal Fighterbomber, koji se smatra bliskim VKS i ruskim bezbednosnim strukturama ali i kritički nastrojenim,  objavio je uz snimak eksplozija na noćnom nebu uz sledeći tekst sa jasnom indikacijom da je moguće da je A-50 posta žrtva "prijateljske vatre", odnosno da su ga oborile greškom sopstvene snage:

A-50 je izgubljen. Za sada nije poznato ko ga je oborio. Sve pretpostavke možemo baciti u vodu. Ali 256 km od linije borbenih dejstava...  Iz ovog snimka se jasno vidi da je posada imala informaciju da na njih leti projektil. Oni znaju. Uradili su šta su mogli. Šta bi trebalo.

Na snimku se vidi da je avion očigledno izbacivao najmanje minut pre pogotka toplotne (IC) mamce u nameri da "zavara" rakete kojima je gađan ali se u jednom trenutku vidi ekspozija i buktinja koja pada ka tlu.

U prilog ovoj teoriji ide i činjenica da je taktika upotrebe AWACS sistema da lete po unapred definisanim putanjama van dometa protivničke PVO, neretko specijalnih aviona za elektronsko ratovanje ili lovačke avijacije.

Ubrzo su se pojavili i snimci mesta pada kao i delova aviona koji potvrđuju da je u pitanju A-50.

Beriev A-50 pruža nekoliko kritičnih funkcija za tekući rat u Ukrajini, kao što je otkrivanje sistema protivvazdušne odbrane, navođenih projektila i koordinacija ciljeva za ruske borbene avione.

U pitanju je sistem poznat na zapadu pod nazivom AWACS (Airborne Warning and Commanding System - sistem za rano otkrivanje i komandovanje iz vazduha)

Zbog sofisticirane elektronske opreme, avioni A-50 imaju procenjenu vrednost od oko 350 miliona dolara, prenose skoro svi mediji. Sa druge strane, za VKS je mnogo veći problem od materijalne vrednosti činjenica da se A-50 više ne proizvodi, kao i gubitak višečlane posade - ovi avioni imaju pored letačke posade i specijalizovane operatere elektronske opreme, sve ukupno i više od 15 ljudi u zavisnosti od misije.

Rusija poseduje manje od 10 letelica ovog tipa i svaki gubitak ove letilice predstavlja ozbiljan udarsac za rusko vazduhoplovstvo, kako u taktičkom tako i u moralnom smislu.

Za sada nema podataka o eventualnim poginulim i povređenim članovima posade ali na osnovu snimaka obaranja i mesta pada nažlost šanse da je neko prežive su veoma male.

Jedan A-50 oboren je sredinom januara takođe iznad Azovskog mora, o čemu je Aero.rs tada pisao.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>