• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo kakve mogućnosti poseduje: Dassault Rafale F4.1 dostigao početnu operativnu sposobnost

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi Dassault Rafale može da nosi AASM 1000 Hammer precizno vođenu bombu težine jedne tone i ima napredan sistem samozaštite

  • 2
avion RAF Shutterstock/VanderWolf Images

Najnovija verzija Dassault Aviation Rafale aviona sa oznakom F4.1 dostigla je početnu operativnu sposobnost u Vazdušnim i kosmičkim snagama Francuske (Armée de l'Air et de l'Espace - AAE).

Unapređena letelica trenutno je sposobna za izvršavanje jednostavnijih misija, a uskoro se očekuje i njena potpuna integracija u oružane snaga.

Prvi unapređeni Rafale F4.1 se od prošle godine nalazi u sastavu AAE i stacioniran je u bazi Mon de Marsan. Nakon dugotrajnih ispitivanja i korišćenja u vežbama, nova verzija popularnog francuskog aviona imala je i svoju prvu misiju.

Rafale F4.1 učestvovao je u misiji presretanja u sklopu programa obuke 30. borbenog vinga sredinom ovog meseca, saopštile su AAE. Letelica je sada ostvarila početnu operativnu sposobnost i može da se koristi u tzv. air policing zadacima, odnosno vazdušnim patrolama.

Konačna operativna sposobnost unapređenog Rafala uslediće nakon potpune integracije sistema aviona.

Rafale F4.1 je značajno poboljšana verzija Dassaultovog najmodernijeg borbenog aviona. Ova iteracija Rafala sposobna je za napredniju komunikaciju sa drugim avionima, a takođe ima i modifikovane nišanske sisteme za dejstvovanje po zemaljskim i letećim ciljevima, prenosi Aero Time.

Dassault Rafale Dassault Aviation/A. Pecchi

Novi Dassault Rafale može da nosi AASM 1000 Hammer precizno vođenu bombu težine jedne tone i ima napredan sistem samozaštite. Jedna od stvari koja razlikuje F4.1 od ranijih verzija Rafala jeste mogućnost korišćenja Scorpion kaciga koje pilotima pružaju prikaz proširene stvarnosti (Augmented Reality), piše Aero Time.

Francuska je za Vazdušno i kosmičke snage nedavno potpisala ugovor za nabavku 42 nova Rafale u verziji F4 o čemu je portal Aero.rs svojevremeno pisao. Na sposobnosti Rafala trenutno se pored Francuza oslanjaju i Grčka, Indija, Egipat i Katar.

Dassault Rafale facebook/Armée de l'Air et de l'Espace

Hrvatska je krajem prošle godine preuzela svoj prvi Rafale a nedavno i šesti avion ovog tipa. Isporuka prve letelice i prateće opreme očekuje se u 2024. godini, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je već započeo sa infrastrukturnim pripremama u Zagrebu za prijem letelica.

Moguću nabavku bar jedne skadrile Dassault Rafale za srpsko RViPVO, više puta su spominjali najviši državni predstavnici, uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Prema tim navodima, razgovori o eventualnoj nabavci traju već više od godinu dana.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    29. februar 2024. | 07:26

    To bi nam bila fatalna greška. Ta vrsta borbene tehnike se ne kupuje od neprijateljskih država. Cena im je igromna a vrlo lako mogu biti od strane proizvođača blokirani. Primer je Jordan koji je kupio f 16 koji ne može da dejstvuje protiv izraelskih aviona jer ima blokadu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>