• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle Kosova i Albaniji isporučen Bayraktar TB2: Turske bespilotne letice sve brojnije na Balkanu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vrednost ugovora nije objavljena ali je Edi Rama krajem 2022. godine saopštio da je u pitanju "povoljna" kupovina.

  • 1

TB2 NATO
Oružanih snaga Albanije dobile novi Bayraktar TB2 daljinski upravljani vazduhoplov. Turski dron namenjen je osmatranju ali i dejstvovanju po ciljevima na zemlji.

Zvaničnici Albanije i NATO su u ponedeljak 4. marta u gradu Kučova otvorili novu vazduhoplovnu bazu Severnoatlantskog saveza. Pažnju novinara je pored obnovljene infrastrukture i govora visokih gostiju privuklo i novo vojno sredstvo u naoružanju albanskog ratnog vazduhoplovstva (Forca Ajrore e Republikës së Shqipërisë).

Potvrda da je ova zemlja počela da koristi TB2 stigla je na mreži X (nekadašnji Twitter) od Haluka Bayraktara, generalnog direktora firme Bayraktar.

Novi Bayraktar TB2 bespilotni vazduhoplov izvršio je prelet iznad ponovo otvorene baze u Kučovi.

Ugovor o kupovini TB2 letelica Albanija je potpisala u decembru 2022. godine. Svega tri meseca pre potpisivanja ugovora premijer Edi Rama je izjavio da će biti naručeno šest letelica ali je nakon sklapanja ugovora poručio da su kupljena tri bezposadna vazduhoplova, prenosi Euronews Albania.

Vrednost aranžmana nije objavljena ali je Edi Rama krajem 2022. godine saopštio da je dogovorena "povoljna" kupovina. Ugovorom sa turskim Bayraktarom predviđena je obuka osoblja kao i logistička podrška.

Bespilotne letelice Bayraktar turske proizvodnje postale su popularne u svetu nakon što je ukrajinska vojska počela da ih koristi u ratu protiv ruskih snaga za uništavanje oklopnih vozila i artiljerijskih sistema, kao i ranije u sukobu Azerbejdžana i Jermenije.

Bayraktar TB2 spada u kategoriju MALE (Medium Altitude Long Endurance) bespilotnih letilica, odnosno u domaćoj stručnoj terminologiji daljinski upravljanih vazduhoplova. Kako sam naziv kaže, mogu da lete dugo vremena na srednjim visinama.

Ova letelica je namenjena osmatranju ali i borbenim dejstvima: pored velikog broja senzora i kamera ima i četiri podvesne tačke za vođena ubojna sredstva.

TB-2 može da koristi dva tipa ubojitih sredstava - Roketsan MAM-L i MAM-C rakete turske proizvodnje. MAM-L se koristi za uništavanje tenkova dok je MAM-C najefektivniji u borbi protiv neoklopnih vozila.

Pored Albanije, turski vazduhoplov u Evropi koriste ili će koristiti Ukrajina, Poljska i Rumunija, koja je prošle godine naručila 16 TB2 za 321 milion dolara.

Prištinska administracija se prošle godine pohvalile nabavkom TB2, a jedna takva letilica snimljena u letu iznad Đakovice gde se predpostavlja da baziraju, o čemu je Aero.rs tada pisao. U do sada  javno dostupnim dokimentima nije precizirano ni količina isporučenih letilica, kao ni da li paket opreme i podrške uključuje i naoružanje, ali ni korisnik.

(Aero.rs)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bulatovic Nebojsa

    11. mart 2024. | 08:47

    Srbija sada ima potpuno pravo i odresene ruke da Kurdima ponudi dronove i snadbe uh, i to svim vrstama, pa neka se Turci cesu po glavi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>