• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

V-22 Osprey ponovo leti: Tiltrotor vazduhoplovi nakon tri meseca vraćeni u službu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Procenjuje se da će biti neophodni meseci pre nego što ovi vazduhoplovi ponovo budu potpuno operativni

  • 0

Bell Boeing V-22 Osprey će nakon tri meseca prizemljenja konačno biti vraćen u službu američkih oružanih snaga. Mada nije otkriven tačan uzrok pada dva Osprey vazduhoplova zbog kojih je ova letelica prizemljena, američki zvaničnici tvrde da imaju poverenja u ovaj vazduhoplov.

Letelice iz flota američkog ratnog vazduhoplovstva (United States Air Force - USAF), ratne mornarice (United States Navy - USN) i marinaca (United States Marine Corps - USMC) ponovo mogu da lete nakon što je vojni vrh SAD dobrio njihov povratak u službu.

Informaciju o dozvoli za ponovnu upotrebu V-22 Osprey potvrdila je u petak 8. marta Komanda pomorskih vazdušnih sistema (Naval Air Systems Command - NAVAIR), piše Aero Time.

Prizemljenje ovog tipa vazduhoplova usledilo je početkom decembra 2023. godine nakon dve fatalne nesreće kod Japana i Australije u kojima je živote izgubilo više od deset marinaca. Mada oružane snage nisu saopštile razlog pada helikoptera u Japanu, odnosno šta je dovelo do nesreće, V-22 neće pretrpeti nikakve modifikacije pre ponovne upotrebe.

Umesto zamene komponenti za koje se sumnja da su dovele do pada letelica, V-22 Osprey iz USAF, USN i USMC će imati kraći servisni ciklus, odnosno tehnička ispravnost letelice će biti češće proveravana, prenosi Defense News.

Povratak V-22 Osprey ipak neće biti brz i procenjuje se da će biti neophodni meseci pre nego što ovi vazduhoplovi ponovo budu potpuno operativni.

Pukovnik korupsa marinaca Brajan Tejlor, menadžer zajedničkog programa V-22, izjavio je da imaju puno povrenje u Osprey. On je takođe poručio da uzrok nesreće u Japanu nema veze sa ranijim padovima ovog tipa vazduhoplova.

U službi USAF, USN i USMC se prema informacijama Defense News nalazi preko 400 V-22 Osprey. Pored SAD, V-22 koriste i odbrambene snage Japana (Japan Self-Defense Forces).

Boeing Bell V-22 Osprey je višenamenski vazduhoplov koji kombinuje karakteristike i sposobnosti helikoptera i aviona. Od uvođenja ovog vazduhoplova u upotrebu do danas zabeleženo je 16 nesreća letelice sa ukupno 62 osobe koje su u tim nesrećama izgubile život.

Pre nesreće u Japanu, Bell V-22 Osprey pao je tokom vojne vežbe u Severnoj Australiji 27. avgusta 2023. Vazduhoplov je prevozio 23 marinca od kojih su tri poginula u padu, 60 kilometara severno od Darvina. Pet marinaca je prebačeno u kritičnom stanju u bolnicu. Istraga o ovoj nesreći je još uvek u toku, o čemu je naš portal takođe pisao.

(Aero.rs)

Video: Pokazan CityAirbus NextGen: Električna letilica za po gradu imaće osam rotora i brzinu do 120 km/h

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>