• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Vihor 2024 nad Pešterom: Najbolji kadrovi dejstva RV i PVO na najvećoj vojnoj vežbi

Vreme čitanja: oko 4 min.

I pored nepovoljnih vremenskih uslova, na vežbi koja je trajala 12 dana postignuti gotovo svi ciljevi, a letelice RV i PVO uspešno dejstvovale na poligonu Pasuljanske livade

  • 0

Vihor 2024, najveća taktička vežba svih rodova Vojske Srbije od 8. do 19. aprila imala je svoje "finale" na poligonu Pasuljanske livade na Pešteru.

O ovoj vežbi u kojoj je učestvovalo oko 3.000 pripadnika svih rodova oružanih snaga mogli ste da čitate u tekstu koji je portal Aero.rs objavio neposredno po završetku dejstava na najvećem vojnom poligonu u Srbiji.

Danas vam predstavljamo najatraktivnije fotografije kolege Gojka Zvijera i snimatelja Zastava filma.

Vezba Vihor 2024 Gojko Zvijer

Dva helikoptera Mi-35M (NATO oznaka Hind-E) u naletu ispred glavne osmatračnice, ujedno i bine za goste i novinare, na vežbi Vihor 2024. Na oba helikoptera primetni su lanseri 80 mm NRZ (nevođenih raketnih zrna) B8V20 za po 20 raketa S-8, kao i lansirne šine vođenih raketa 9M120 Ataka.

Vezba Vihor 2024 Gojko Zvijer

Jurišno-desantni helikopteri Mi-35M proizvedeni u pogonima ruskog proizvođača Rostvertol od 2020. godine se nalaze u naoružanju Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije.

Ovi helikopteri, poznati po imenima leteći tenk i krokodil namenjeni su za izvršavanje borbenih zadataka u svim meteo-uslovima, pre svega protivoklopnu borbu i uništenje neprijateljske žive sile.

Vezba Vihor 2024 Gojko Zvijer

Soko/Aerospatiale SA342L Gazela, u varijanti Gama rađena je u vreme SFRJ po licenci francuskog proizvođača u pogonima fabrike Soko Mostar.

Danas ovi helikopteri jedinstvenog i još uvek atraktivnog dizajna lete u sastavu 714. protiv-oklopne helikopterske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade koja bazira na aerodromu Lađevci.

Vezba Vihor 2024 Gojko Zvijer

Naziv Gama je zapravo skraćenica od GAzela-MAljutka. Protivoklopna vođena raketa Maljutka 9M14M (NATO oznaka AT-3 Sagger) razvijena je u Sovjetskom Savezu. Maksimalni domet Maljutke kojom se upravlja "preko žice" je 3.000 metara. Naše posade su se izveštile i postižu odlične rezultate, ali Gama ima svojih ograničenja: od trenutka ispaljivanja rakete do dolaska do cilja operater iz kabine helikoptera mora da je drži u vidnom poljnu preko nišanskog uređaja.

Vezba Vihor 2024 Gojko Zvijer
Vezba Vihor 2024 Gojko Zvijer
Vezba Vihor 2024 Gojko Zvijer

Airbus H145M (helikopter koji u Vojsci Srbije leti pod oznakom H-50B, "B" od borbeni). U naoružanju RV i PVO trenutno leti pet vazduhoplova ovog tipa, a predviđeno je da u Vojsci Srbije bude ukupno 10 naoružanih letelica H-50B.

Helikopteri koji trenutno lete u sastavu RV i PVO su različito opremljeni: za opšte namene - transport, za traganje i spasavanje a tri su opremljeni i za borbena dejstva. Ovi helikopteri mogu da nose širok spektar naoružanja, a u srpskom RViPVO to su GH-78 kontejneri sa mitraljezima i lanseri nevođenih raketa od 80 mm L80-07 lanser nrz S-8 domaće proizvodnje.

Vezba Vihor 2024 Gojko Zvijer

Borbeni avion MiG-29 (vojna oznaka L-18 za MiG29 i NL-18 za MiG-29 UB, NATO oznaka Fulcrum) je namenjen za lovačka i vatrena dejstva u sekundarnoj nameni, danju i noću, u povoljnim i složenim meteorološkim uslovima. RV i PVO Vojske Srbije raspolaže sa 14 aviona MiG29, koji čine 101. lovačku avijacijsku eskadrilu Vitezi 204. avijacijske brigade. Avioni baziraju na aerodromu Pukovnik pilot Milenko Pavlović na Batajnici.

Mi-35M, Orao, Vihor Ministarstvo Odbrane

Soko J-22 Orao iz sastava 241 lovačko-bombarderske eskadrile Tigrovi 98. vazduhoplovne brigade tokom završnog dela vežbe Vihor 2024. nakon što je par aviona MiG-29SM+ izvršilo obezbeđenje prevlasti u vazdušnom prostoru, izveo je dejstvo sa nevođenim raketama vazduh-zemlja M-15 128mm Munja.

Vezba Vihor 2024 Gojko Zvijer

Helikopter Mil Mi-8T, (vojna oznaka HT-40) koji na svom repu nosi broj 12269 jedan je od poslednjih preostalih srednjih transportnih helikoptera ovog tipa u naoružanju Vojske Srbije. Namenjen je za taktički vazdušni transport, prevoženje helikopterskog desanta i vatrenu podršku. Helikopteri Mil Mi-8T uvedeni su u naoružanje RV i PVO JNA 1981. godine. Vazduhoplovna komponenta Jugoslovenske narodne armije imala je u naoružanju više od 90 letelica ovog tipa. Helikopter 12269 nalazi se u sastavu 119. mešovite helikopterske eskadrile Zmajevi 98. vazduhoplovne brigade.

Vezba Vihor 2024 Gojko Zvijer

Pasars 16 je srpski hibridni sistem za protiv-vazduhoplovnu odbranu kratkog dometa (u prvom planu) namenjen za zaštitu pešadije, oklopnih mehanizovanih i artiljerijsko-raketnih jedinica od niskoletećih aviona, krstarećih raketa, bespilotnih letelica i drugih projektila.

Pancir S1 (u drugom planu) - NATO oznaka SA-22 Greyhound je ruski raketni PVO sistem sa raketama zemlja-vazduh kombinovanog kratkog i srednjeg dometa.

Na združenoj taktičkoj vežbi Vihor 2024 prikazan je i kineski sistem FK-3 sa radarima i vozilima za prevoz raketa, koji se nalazi u sastavu 250. brigade za protiv-vazduhoplovna dejstva.

FK-3 je raketni sistem PVO srednjeg dometa zemlja vazduh za upotrebu u svim vremenskim uslovima i presretanje različitih tipova vazduhoplovnih meta uključujući: borbene avione, krstareće rakete, taktičke rakete vazduh-zemlja, naoružane helikoptere.

H215 Gojko Zvijer

Helikopter Airbus H215 Super Puma YU-VIP Helikopterske jedinice MUP Srbije prevezao je na Pešter najviše zvanice među kojima i predsednika Republike Srbije. Ovaj helikopter isporučen je u julu 2022. godine. Na beogradski aerodrom sleteo je sa privremenom fabričkom registracijom F-WWDC, a ubrzo je usledila isporuka još dva helikoptera ovog tipa, o čemu je izveštavao Telegraf

Vezba Vihor 2024 Gojko Zvijer

Najveći vazduhoplov u sastavu helikopterske jedinice MUP može u standardnoj konfiguraciji da poveze do 22 osobe i može biti korišćen za transport specijalnih snaga ili tereta, evakuaciju ranjenika, kao za gašenje požara. Za poslednju namenu može da  zakači podvesno vedro kapaciteta do 4.5 tona vode. Pogone ga dva motora Safran Makila 1A1 Turboshaft.

Vezba Vihor 2024 Gojko Zvijer

Helikopter AW119 Helikopterskog Servisa Republike Srpske. Predsednik Republike Srspke Milorad Dodik često koristi ovaj helikopter kao prevozno sredstvo za regionalne destinacije u okviru svojih aktivnosti. Koala, kako je fabrički naziv helikoptera moze da poveze do šest putnika i ima dolet 945 kilometara brzinom od 240 kilometara na sat.

(Aero.rs)

Video: Proslava 57 godina helikopterske jedinice MUP-a

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>