• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poznato kada dolaze prvi Rafali: Najavljen svečani doček na aerodromu u Zagrebu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Francuski višenamenski borbeni avioni zameniće zastarele MiG-21 koji se u floti HRZ nalaze od njegovog samog osnivanja

  • 0

Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo (hrvatsko ratno zrakoplovstvo - HRZ) ove nedelje očekuje dolazak višenamenskih aviona Dassault Rafale u Zagreb. Dugoočekiva isporuka borbenih aviona zakazana je za četvrtak, a u HRZ uveliko teku pripreme za njihov dolazak.

Svečani doček prvih šest od ukupno dvanaest naručenih Rafala iz Francuske će se prema aktuelnim planovima održati 25. aprila u vazduhoplovnoj bazi Pukovnik Marko Živković u Velikoj Gorici nadomak Zagreba. Početak svečanog programa isporuke očekuje se u 12:30.

Hrvatsko ministarstvo odbrane navodi da će na zagrebačkom aerodromu biti prisutni brojni državni zvaničnici, predstavnici Vlade, parlamenta (sabora), načelnik Generalštaba Hrvatske Tihomir Kundid, komadant HRZ general-major Michael Križanec i drugi.

Ugovor o kupovini dvanaest korišćenih Dassault Rafale F3-R Hrvatska je potpisala 2021. godine, a vrednost celog aranžmana je 999 miliona evra. Francuski višenamenski borbeni avioni zameniće zastarele MiG-21 koji se u floti HRZ nalaze od njegovog samog osnivanja.

Piloti hrvatskog ratnog vazduhoplovstva se godinu dana obučavaju u Francuskoj dok na zagrebačkom aerodromu teku pripreme, pre svega infrastrukturni radovi, za prijem ovih letelica. Ministarstvo odbrane Hrvatske navodi da je nabavilo i simulator za Dassault Rafale radi naprednije obuke pilota.

Portal Aero.rs je detaljnije pisao o istoriji ovog veoma traženog aviona koji brani nebo iznad Francuske od 2001. godine.

Interesovanje za Rafale je pokazalo i srpsko ratno vazduhoplovstvo koje takođe traži zamenu za vremešne MiG-29. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom nedavne posete Francuskoj izjavio da su postignuti konkretni dogovori i po pitanju kupovine Rafale i da se potpisivanje ugovora o nabavci očekuje za dva meseca.

(Aero.rs)

Video: Kako su helikopteri MUP Srbije obuzdavali vatrenu stihiju: Snimci iz pilotske kabine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>