• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rafali stižu u Zagreb: Evo kada se očekuje dolazak novih borbenih aviona u Hrvatsku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarstvo odbrane Hrvatske je krajem februara saopštilo da je formalno preuzelo i šesti Dassault Rafale avion

  • 0
HRZ Rafale Dirk Jan de Ridder/www.ridder.aero

Borbeni avioni Dassault Rafale za hrvatsko ratno vazduhoplovstvo (hrvatsko ratno zrakoplovstvo - HRZ) uskoro treba da stignu u Zagreb. Šest višenamenskih letelica će iz Francuske do baze na aerodromu Pleso u Zagrebu doleteti hrvatski piloti koji se već oko godinu dana obučavaju u Francuskoj, saznaje zagrebački Jutarnji list iz kako navodi dobro obaveštenih izvora a prenosi Tanjug.

Hrvatska je do sada formalno preuzela šest aviona – dva dvoseda i četiri jednoseda – i upravo će oni 25. aprila po prvi put sleteti u Zagreb. Do tada će u bazi na Plesu biti instaliran i simulator za obuku pilota koji će biti smešten u posebnoj prostoriji, kao i sistem protivvazdušne odbrane Mistral za neposrednu odbranu baze.

Avione treba da dočekaju potpuno novi hangari u kojima će biti smešteni, kao i nove radionice te prostori za smeštaj pilota i komande.

Ministarstvo odbrane Hrvatske je krajem februara saopštilo da je formalno preuzelo i šesti Dassault Rafale avion, prenosi Janes. Pored ovih letelica, Zagreb u budućnosti treba da dobije još šest aviona čime će biti kompletiran aranžman nabavke savremenih borbenih vazduhoplova.

Hrvatska je sredinom 2021. godine konačno odlučila da nabavi za potrebe HRZ dvanaest korišćenih Dassault Rafale aviona, koji su prethodno bili u sastavu francuskih oružanih snaga. Eskadrila letelica, prateća obuka i oprema ju je koštala 999 miliona evra, a u njenom sastavu će biti deset jednoseda i dva dvoseda.

Prvi Rafale isporučen je HRZ početkom oktobra prošle godine u bazi francuskih vazdušno-kosmičkih snaga (Armée de l'Air et de l'Espace) Mon de Marsan. Postupna isporuka svih aviona Dassault Rafale će prema aktuelnim planovima biti realizovana u 2024. i 2025. godini.

HRZ Rafale HRZ/MORH
Rafale je višenamenski dvomotorni lovac četvrte generacije, koji je dizajniran da bude okosnica Armée de l'Air et de l'Espace do 2040. godine. Namenjen je da izvršava zadatke protivvazdušne odbrane, premoći u vazdušnom prostoru i dejstva vazduh-zemlja.

Francuska je nedavno objavila da je najmodernija verzija Rafala, varijanta F4.1, dostigla početnu operativnu sposobnost o čemu je portal Aero.rs ranije pisao. Da francuske oružane snage veruju u potencijale domaćeg aviona govori činjenica da su oružane snage ove zemlje krajem 2023. godine naručile preko 40 novih Rafala.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Red Flag 24

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>