• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grčka se rešava svojih borbenih aviona: Na prodaju preko 100 Mirage 2000, F-16 i F-4 Phantom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vlada ove mediteranske zemlje je optimistična po pitanju prodaje aviona i očekuje da prikupi od dve do dve i po milijarde evra

  • 0
Grčka Dassault Mirage Foto: Shutterstock/VanderWolf Images

Grčke oružane snage odlučile su da prodaju preko stotinu borbenih aviona. Visoki troškovi održavanja velikog broja različitih tipova vazduhoplova primorali su Grčku da racionalizuje svoju flotu aviona i iz upotrebe izbaci najstarije letelice.

Na prodaju su francuski Dassault Mirage 2000, McDonnell Douglas F-4 ali i neke varijante Lockheed Martinovog F-16.

Konkretno, u pitanju su 32 letelice F-16C i D (blok 30), zatim 24 Mirage 2000-5 Mk.2 i čak 33 F-4E. Nije navedeno na koje tipove aviona "otpada" razlika do 108 letelica, prenela je Balkanska bezbednosna mreža.

Vlada ove mediteranske zemlje je optimistična po pitanju prodaje aviona i očekuje da prikupi između dve i dve i po milijarde evra. Glavni razlog prodaje 108 vazduhoplova jeste namera oružanih snaga da smanje kompleksnost i troškove održavanja sredstava izbacivanjem iz upotrebe određenih tipova letelica.

F4 Phantom Foto: Shutterstock/VanderWolf Images

Ministar odbrane Grčke Nikos Dendias je za list Katimerini rekao da ratno vazduhoplovstvo te zemlje ima "gomilu različitih tipova letelica" i da je doneta odluka da se krene u "vrlo radikalne promene" u tom pogledu. Unifikacijom flote predviđaju se značajne uštede u održavanju, a takođe se teži smanjenju prosečne starosti celokupne flote.

On je dodao da je to sve deo plana "Agenda 2030" koji predviđa da se do početka iduće decenije grčko ratno vazduhoplovstvo (Hellenic Air Force - HAF; Πολεμική Αεροπορία) svede na 200 modernih borbenih aviona pete i četvrte plus generacije, piše Balkanska bezbednosna mreža. Reč je o letelicama Dassault Rafale i Lockheed Martin F-35 Lightning II kojima se HAF trenutno naoružava.

Dassault Rafale Dassault Aviation/A. Pecchi

Stručnjaci iz domena vojne avijacije smatraju da bi F-16C i D vrlo lako mogli da nađu kupca. Grčki Fighting Falcon-i navodno su prošli kroz dva ciklusa modernizacije te se procenjuje da imaju još oko 40% neutrošenih resursa.

Jedan od potencijalnih kupaca svakako bi mogla biti Ukrajina koja se sprema da uskoro uvede ovaj tip vazduhoplova u svoje naoružanje. Dassault Mirage bi prema oceni stručnjaka takođe mogao lako da nađe novog korisnika, a potencijalni kupci su Indija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Sa druge strane, šanse za prodaju McDonnell Douglas F-4 su dosta manje. Reč je o letelici koja svoje korene vuče iz pedesetih i šezdesetih godina i koji je većina nekadašnjih korisnika već izbacila iz upotrebe. Među zemljama koje se još uvek oslanjaju na kapacitete Phantoma nalaze se Iran i Turska ali usled geopolitičkih okolnosti prodaja borbenih sredstava ovim državama nije realna.

F4 Phantom Foto: Shutterstock/VanderWolf Images

Avion i dalje koristi i Južna Koreja ali ona je objavila da je u procesu izbacivanja iz upotrebe letelice tog tipa i da će Fantome koristiti samo još do leta ove godine.

Nakon prodaje viška, grčko ratno vazduhoplovstvo će još uvek upotrebljavati nekoliko tipova vazduhoplova. U floti će se zadržati modernije varijante F-16 kao i Dassault Rafale. Grčka do kraja ove decenije očekuje i isporuku prvih F-35A.

(Aero.rs)

Video: Putin leteo u strateškom bombarderu Tu-160

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>