• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

RViPVO na aero-mitingu RIAT 2024: Srpski Airbus C295 će biti prikazan u Velikoj Britaniji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Biće ovo prvi put da RViPVO šalje svoje avione na RIAT, a organizator je poželeo dobrodošlicu Srbiji kao 58. državi po redu koja se pridružila ovom događaju

  • 1
C295 Airbus Salinger Igor

Airbus C295 iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RViPVO) Srbije će prema svema sudeći ove godine učestvovati na aero-mitingu Royal International Air Tattoo (RIAT 2024) u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Na oficijalnoj veb prezentaciji jednog od najvećih vazduhoplovnih događaja u UK među učesnicima na ovogodišnjem aero-mitingu navedeno je i srpsko RViPVO. Ukoliko je verovati organizatorima RIAT 2024, srpske oružane snage će poslati jedan Airbus C295 - transportni avion koji je RViPVO uvelo u svoje naoružanje krajem prošle godine.

Jedna od dve vojne letelice ovog tipa iz sastava 138. transportne eskadrile iz Batajnice biće na statičkom prikazu na RIAT 2024 tokom sva tri dana aero-mitinga, navodi se na sajtu organizatora.

Royal International Air Tattoo biće održan od 19. do 21. jula u vazduhoplovnoj bazi RAF Fairford u Glosterširu. Biće ovo prvi put da RViPVO šalje svoje avione na RIAT, a organizator je poželeo dobrodošlicu Srbiji kao 58. državi po redu koja se pridružila ovom događaju.

Airbus Casa 295 Dimitrije Ostojic

Pored Airbusa C295 srpskih oružanih snaga, druge zemlje iz ovog dela Evrope takođe će uzeti učešće na aero-mitingu. Na nebu iznad Velike Britanije se u julu očekuje prelet SAAB JAS-39 Gripena iz flota češkog i mađarskog ratnog vazduhoplovstva.

Slovenci će stići u RAF Fairford sa čak tri aviona - dva Pilatusa PC-9M i jednim nedavno isporučenim Leonardom C-27J Spartan. Jedan Pilatus će učestvovati u letačkom programu dok će druga dva vazduhoplova biti na statičkom prikazu. Grčko ratno vazduhoplovstvo takođe će izložiti dva Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon.

Saab Gripen C Salinger Igor

Airbus C-295 je nastao razvojem srednjeg taktičkog trasportera CN235 koga su zajedno konstruisale i proizvodile Španija i Indonezija. Poznat je i pod ranijim nazivom EADS CASA C295, a danas je španska fabrika deo multinacionalnog konzorcijuma Airbus čiji je ogranak Airbus Defence and Space zadužen za prodaju i podršku transportnih aviona.

U poređenju sa prethodnikom C295 ima produžen trup, veću nosivost za 50%, nove motore, najsavremeniju opremu i dodatna poboljšanja.

Ekipa portala Aero.rs imala je priliku da leti sa srpskim C295 nakon njegove isporuke krajem 2023. godine. Kako je izgledao let sa potpuno novim tipom aviona u floti srpskog ratnog vazduhoplovstva možete saznati u posebnom tekstu na Aero.rs.

(Aero.rs)

Video: Sletanje i poletanje aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva: Re'em u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>