• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avioni Boeing 747 Korean Aira biće korišćeni za izradu flote aviona sudnjeg dana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američka korporacija Sierra Nevada otkupiće pet vazduhoplova od kompanije iz Seula za 674 miliona dolara kako bi napravila nove komandne centre za USAF

  • 0
Doomsday Plane Foto: Shutterstock

Kompanija Korean Airlines (KE) pristala je da proda pet Boeinga 747-8 američkoj korporaciji Siera Nevada (Sierra Nevada Corporation - SNC) za 674 miliona dolara, javlja agencija Reuters a prenosi portal Aerotime.

Finansijski deo aranžmana trebalo bi da bude obavljen u septembru sledeće godine, javlja ovaj portal.

SNC je nedavno potpisala sa Ministarstvom odbrane SAD (Department of Defense - DOD) ugovor o proizvodnji "Aviona sudnjeg dana" težak 13 milijardi dolara, o čemu je portal Aero.rs pisao.

Doomsday Plane Foto: Shutterstock

Podsetimo, u decembru prošle godine Boeing je "ispao iz trke" za ovaj unosan posao, pa je SNC ostao jedini mogući izbor.

Ova korporacija zameniće do septembra 2036. postojeću flotu od četiri letelice E-4B Nightwatch (specijalizovana, modifikovana verzija Boeinga 747-200 sa naprednom avionikom, koja je, kao i kompletna kabina vazduhoplova, zaštićena od elektromagnetnih smetnji i spoljašnjeg zračenja).

Doomsday Plane Foto: Shutterstock

S obzirom na to da se takvi uslovi verovatno mogu dogoditi nakon nuklearnog napada, E-4 je dobio nadimak "Avion sudnjeg dana". Njegov unapređeni B standard, uveden 1980-ih, produžava njegovu operativnu autonomiju na 72 sata, dopunjujući njegovu ključnu ulogu u nacionalnoj bezbednosti.

Četiri E-4B-a su u aktivnoj službi pod komandom 1. vazdušne komandno-kontrolne eskadrile, koja je deo 595. grupe za komandu i kontrolu stacionirane u bazi vazduhoplovstva Ofut, u Nebraski.

(Aero.rs)

Video: United States Air Force Boeing C-40B

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>