• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Smeju da gađaju ciljeve u Rusiji: Avioni F-16 koje Holandija šalje Ukrajini neće imati ograničenja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sposobnost gađanja ciljeva na teritoriji Rusije jedan je od glavnih "kamena spoticanja" prilikom doniranja naoružanja

  • 0
Steadfast Noon 2023 vezba NATO/USAF/Airman 1st Class Zachary Jakel

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren ponovila je da 24 borbena aviona F-16 koje Holandija namerava da pokloni Ukrajini mogu da se koriste za gađanje ciljeva unutar Rusije.

Ona je u intervjuu za Politiko rekla da Holandija neće uvesti ograničenja kao Belgija, čiji je premijer Aleksandar De Kro upozorio Kijev da ne koristi avione F-16 za gađanje ciljeva na teritoriji Rusije.

Sposobnost gađanja ciljeva na teritoriji Rusije (ne računajući okupirane delove Ukrajine koje je Rusija pripojila) jedan je od glavnih "kamena spoticanja" prilikom doniranja naoružanja - ovo se najviše odnosi na precizno navođenje rakete dugog dometa i platforme za njihovo lansiranje, odnosno avione.

F-16 MLU Salinger Igor

Ukrajinci su tokom rata u nuždi pokazali zavidnu sposobnost improvizacije pa su tako napadali ciljeve duboku u ruskoj teritoriji ultralakim avionima pretvorenim u dronove-kamikaze.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je takođe integrisalo zapadne krstareće rakete SCALP EG (ili Storm Shadow, zavisno ko isporučuje) i protiv-radarske AGM-88 HARM na avione sojvetske proizvodnje Suhoj Su 24 i MiG-29

Steadfast Noon 2023 vezba NATO/USAF/Airman 1st Class Zachary Jakel

"Ne postoji ograničenje. Od njih (Ukrajine) samo tražimo da poštuju međunarodno pravo i pravo na samoodbranu kako je navedeno u Povelji Ujedinjenih Nacija, što znači da je koriste za gađanje vojnih ciljeva koje treba da ciljaju u svojoj samoodbrani", dodala je Olongren.

Olongren i američki sekretar odbrane Lojd Ostin sastali su se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Singapuru, tokom bezbednosnog samita Šangri-La dijalog.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: Prince Aviation instalirao Certus internet sistem u Cessna Citation 525

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>