• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sedam meseci posle prizemljenja letelica CV-22 Osprey, tiltrotori ponovo u vazduhu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako je američki vojni vrh još u martu odobrio povratak ovih vazduhoplova u upotrebu, četiri meseca je trajao višefazni sigurnosni postupak koji nije podrazumevao samo tehničku ispravnost, već i spremnost posada

  • 0

Sedam meseci nakon incidenta kraj obale Japana u kom je poginulo osam američkih marinaca, o čemu je portal Aero.rs pisao, pripadnici 353. krila za specijalne operacije američkog ratnog vazduhoplovstva (USAF) ponovo su počeli da koriste tiltrotor vazduhoplov CV-22 Osprey.

Iako je vojni vrh još u martu odobrio njihov povratak u upotrebu, ponovno aktiviranje ovih letelica potrajalo je skoro četiri meseca zbog višefaznog pristupa povratku letenju čime se osigurala ne samo tehnička ispravnost, nego i spremnost posada da lete u ovim vazduhoplovima.

"Mere za smanjenje rizika su shvaćene ozbiljno, i ne bismo leteli ovim avionom bez pune sigurnosti u te mere, stručnjake za održavanje koji ih sprovode, i vešte profesionalce koji njima upravljaju", rekao je potpukovnik Metju Dejvis, komandant 21. eskadrile za specijalne operacije, prenosi Defense News.

Američka vojska je saopštila da ne očekuje da će njena flota od više od 400 tiltrotornih aviona Osprey potpuno nastaviti letenje do najmanje sredine 2025. godine.

Kontroverzna letelica imala je niz fatalnih nesreća od uvođenja u upotrebu pre više od dve decenije, a u poslednje dve godine registrovana su četiri fatalna udesa sa više od 20 poginulih vojnika. 

Prema do sada dostupnim izveštajima na koje se poziva Defense News, tri nesreće uzrokovana su prerano istrošenim sklopom spojke koja spaja motor Ospreya sa menjačem propelera.

Poslednja nesreća, od 29. novembra prošle godine o kojoj je Aero.rs pisao, bila je rezultat materijalnog kvara koji ranije nije viđen, ali istražni organi još nisu precizirali o kom se i kakvom kvaru radi.

(Aero.rs)

Video: Erbas C295 - Novi transportni avion Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>