Medical Emergency: Let iz Beograda za London sleteo u Prag

Vreme čitanja: oko 2 min.

Let se odvijao uobičajeno sat i 20 minuta do negde do iznad Pilsena na zapadu Češke kada je očigledno došlo do tzv. medical emergency

Salinger Igor

Jučerašnji (sreda, 26. jul) let nacionalne avio kompanije JU380 iz Beograda (BEG) ka Londonu (LHR), preusmeren je na aerodrom u Pragu, nakon što je jednom putniku pozlilo tokom leta.

"Posada je odmah pokušala da pruži prvu pomoć putniku, u skladu sa svim procedurama koje se primenjuju u takvim situacijama. Avion je na aerodromu dočekala ekipa hitne pomoći", saopštila je Air Serbia kasno sinoć.

Kako je usled "trajanja obaveznog postupka u takvim situacijama" isteklo je radno vreme posade, nastavak leta je bio odložen. "Kompanija je u međuvremenu obezbedila novu posadu koja je stigla u Prag", informisali su iz Air Serbia i dodali da "preduzimaju sve što je u njihovoj moći da pomognu putnicima koji su zbog kašnjenja propustili svoje konekcije i da ih preusmere na alternativne letove ili da za njih obezbede hotelski smeštaj, ukoliko je potrebno".

Podaci sa servisa za praćenje letova preko javno dostupnih ADS-B podataka Flightradar24 podataka pokazuju da je Airbus A319 na letu JU380 poleteo iz Beograda u 10:25. Let se odvijao uobičajeno sat i 20 minuta do negde do iznad Pilsena na zapadu Češke kada je očigledno došlo do tzv. medical emergency - odnosno kada je kapetan vazduhoplova trazio preusmeravanje na najbliži aerodrom zbog medecinskog stanja putnika.

Po sletanju u Prag, let JU381 poleteo je za London u 7:20 po češkom (CET) i sleteo na aerodrom Hitrou nešto posle 20 časova po Griniču (GMT). Iz tog razloga i povratni let JU381 iz Londona za Beograd je kasnio više od osam časova

Ovakve situacije, iako retke, statistički su neizbežne i procedura nalaže da - ako posada proceni da bi putnik mogao biti životno ugrožen - obavesti kontrolu leta i svoj operativni centar i preusmeri avion na najblizi aerodrom.

Jedan od "međukoraka" je i poziv kabinskog osoblja da ako je neko od putnika lekar ili ima medicinsko obrazovanje pomogne u pružanju pomoći i proceni stanja putnika koji ima zdravstvene tegobe, kaže za Aero.rs perserka koja je u svojoj karijeri imala nekoliko puta slične nemile situacije. "Nijednom, kapetan nije ni trepnuo i odmah je vratio avion", kaže ova stjuardesa sa višedecenijskim letačkim iskustvom.

(Aero.rs/SI)